Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Artikkel
NTB
02 november 2019 21:22
Del på Facebook
Forfatter Maja Lunde signerer den tyske oversettelsen av boken «Bienes verden» etter et bokbad i bokhandelen Ludwig i Köln, der blant andre kronprinsparet kom innom med Litteraturtoget fra Berlin. Toget fraktet 19 norske forfattere til Frankfurt og den internasjonale bokmessen. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Forfatter Maja Lunde signerer den tyske oversettelsen av boken «Bienes verden» etter et bokbad i bokhandelen Ludwig i Köln, der blant andre kronprinsparet kom innom med Litteraturtoget fra Berlin. Toget fraktet 19 norske forfattere til Frankfurt og den internasjonale bokmessen. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

To av Norges mestselgende og klimaengasjerte forfattere er glade for pengene staten spytter inn i litteratur. Men kjenner på dilemmaet ved at det er oljepenger.

– Vi hadde kanskje ikke klart denne Frankfurt-satsingen uten at vi var et rikt Norge. Vi er en oljenasjon som er et rikt land, og godt er det. Men vi har også råd til da å ta noen skikkelige grep i retning av å fase ut oljen, sier Jostein Gaarder til NTB.

Han er en av mange forfattere som har tatt turen til bokmessen i Frankfurt denne uken for å fronte norsk litteratur. Norge har spyttet 31 millioner kroner inn i satsingen, som har et totalbudsjett på 51 millioner kroner.

– Hva er litteratur? Det er jo en feiring av menneskets bevissthet på en måte. Hva er en bokmesse? Det er jo en synliggjøring av menneskets bevissthet. Og skulle ikke derfor forleggere og forfattere være de første til å forsvare menneskets bevissthet fra utslettelse, spør Gaarder.

Stolt over litteraturordning

Maja Lunde har gjennom sine bøker bidratt til å få klima- og naturødeleggelsene fram i lyset. Når hun er på bokturné i utlandet, er det ikke alt ved Norge hun synes er like gøy å snakke om.

– Jeg syns det er vanskelig å snakke om de tingene vi gjør i forhold til klima- og naturkrisen fordi jeg synes vi gjør altfor lite. Vi ønsker jo å være et ledende land på klima og miljø. Men vi har kanskje ikke alltid den største legitimiteten i det spørsmålet fordi vi også lever av olje, sier Lunde.

Andre sider ved hjemlandet er det lettere å trekke fram.

– Vi har jo mye å være stolt av i Norge. Litteratursystemet vårt for eksempel, som har klart å løfte såpass mange forfatterskap, at vi faktisk har mye å vise fram ut i verden. Det er virkelig noe jeg er stolt av, sier Lunde.

«Glemte» klimaspørsmålet

Gaarder mener det er helt naturlig å ta opp klimaspørsmålet på arenaer som bokmessen i Frankfurt og i litteraturen. Og han angrer på at han ikke gjorde det særlig utfyllende i den internasjonale bestselgeren «Sofies verden».

– Jeg synes det er litt rart for meg å komme til Frankfurt nå, fordi det nå er jo liksom mer enn et kvart århundre siden jeg kom her med «Sofies verden,» sier Gaarder. Han legger til:

– Det er jo nesten tretti år siden jeg skrev den boka, men jeg satt her og bladde gjennom den en dag. Og så oppdaget jeg til min forferdelse, at det i denne svære filosofiboken var ett filosofisk spørsmål som manglet. Og det er vår tids viktigste filosofiske spørsmål. Det er hvordan skal vi klare å bevare livsgrunnlaget på vår egen planet, sier forfatteren.

Thunberg

Han har siden tatt tak i denne «forglemmelsen», blant annet ved å skrive boka «Anna. En fabel om klodens klima» om en 15 år gammel «miljøvarsler». Boka kom ut i 2013, men de siste årene har den nærmest vist seg å ha vært profetisk. Anna har nemlig flere klare likhetstrekk med Greta Thunberg.

Gaarder er glad for at klimakampen nå har fått et tydelig ansikt utad.

– Du hadde Martin Luther King med borgerrettigheter, så hadde du Nelson Mandela med apartheidproblematikk, og så hadde du Gandhi for ikkevold og frigjøring. Men hvilket ansikt har vi hatt til klima? Så kommer hun snåle svenske Greta Thunberg. Det var hun som ble ansiktet, og bokstavelig talt altså, på Time Magazine – og så videre. Det er rart å plutselig få svar på det spørsmålet.

– Viktig

Maja Lunde trekker også fram Greta Thunberg som «ekstremt viktig». Men synes klimaspørsmålet til tider kommer i skyggen av personfokuset.

– Man har diskutert den jenta opp og ned. Og snakket for lite om hva det er hun snakker om, sier forfatteren. Og utdyper:

– Greta Thunberg hadde ikke hatt den rollen, hun hadde ikke stått på den talerstolen, hvis det ikke var fordi vi står overfor denne ene store utfordringen som vi er nødt å løse. Det er den vi må snakke om. Vi må snakke om hva vi må gjøre. Det er jo også det Thunberg hele tiden oppfordrer oss til. Til handling.

(©NTB)

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Når penger er mer viktig enn helse får vi slike tilstander vi ser her, Norge aspirerer å bli lik andre ...
Epic Systems heter det amerikanske firmaet som leverer løsningen bak Helseplattformen. Det er ikke helt som andre it-leverandører med sitt ...
Terje Sundsbø 7 dager siden Enda flere utredninger og mer pengesløseri?
@Arne AlmaasHei - Er det referansene til NAF sine rekkeviddetester av el-biler du sikter til? Eller er det fergenes strømforbruk? Fint ...
Terje Sundsbø 7 dager siden Enda flere utredninger og mer pengesløseri?
@Geir Ole SætremyrJeg overlater til de andre leserne å vurdere hvem som har underbygget sine påstander. Jeg viser til NAF, du viser ...
Heisan dere 3 sparringspartnere. Det er mye underholdning i å lese alle kommentarene. Men nå begynner dere å repetere dere ...
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse