Annonse
Annonse
Sps helsepolitiske talsperson Kjersti Toppe får ikke Stortinget med på å utvide mandatet til helseforetaket som utreder ny sykehusstruktur for Helgeland. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Sps helsepolitiske talsperson Kjersti Toppe får ikke Stortinget med på å utvide mandatet til helseforetaket som utreder ny sykehusstruktur for Helgeland. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Stortinget setter nå bom for å utrede en struktur med to lokalsykehus med fullverdige akuttfunksjoner og inntil to distriktsmedisinske sentre på Helgeland.

Sp har foreslått å utvide mandatet til Helse Nord, slik at helseforetaket skal kunne utrede også denne modellen. Sykehusene må minst ha døgnberedskap innen akuttmedisin, akuttkirurgi, anestesi og tilgang til radiologi- og laboratorietjenester, samt fødeavdeling, heter det.

Men bare Ap støtter forslaget, fremgår det av innstillingen fra helse- og omsorgskomiteen som Stortinget stemmer over tirsdag.

For få folk

Helgelandssykehuset omfatter 17 kommuner på Helgeland, med en befolkning på rundt 77.000. Helseforetaket har ikke utredet en modell med to fullverdige lokalsykehus fordi det mener befolkningsgrunnlaget er for lite.

– Det vil Sp advare mot, fordi andre steder i landet ikke har samme strenge grenser, sier partiets helsepolitiske talsperson Kjersti Toppe til NTB.

– Ikke realiserbart

Frp anklager Sp for å drive et politisk spill som ikke kommer befolkningen til gode.

– Ingen faglige råd peker i retning av at to fullverdige akuttsykehus på Helgeland er realiserbart, sier partiets sykehuspolitiske talsperson Jan Steinar Engeli Johansen.

Han lover likevel å lytte til lokalbefolkningen, faglige råd og lokalpolitikere i saken.

Helse Nord har sykehus i Mo i Rana, med akuttkirurgi og fødeavdeling, Mosjøen, uten akuttkirurgi, men med akuttmedisin og fødestue, og Sandnessjøen, med akuttkirurgi og fødeavdeling. I tillegg har Brønnøysund en spesialistpoliklinikk med fødestue.

(©NTB)

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til post@ksu.no.
For kommentarer vennligst bruk kommentarfeltet under.

Annonse
Annonse
Annonse

Hva skjer?

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansund og omegn. Det er gratis å legge til oppføring i kalenderen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i litt større format og tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Annonse

Våre utvalgte