Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Artikkel
NTB
09 desember 2019 09:57
Del på Facebook
Helseminister Bent Høie (H) må svare på hva han gjør for å løse luftambulansekrisen i nord i Stortinget mandag. Sp og Ap mener staten må ta over driften. Foto: Ørn E. Borgen / NTB scanpix
Helseminister Bent Høie (H) må svare på hva han gjør for å løse luftambulansekrisen i nord i Stortinget mandag. Sp og Ap mener staten må ta over driften. Foto: Ørn E. Borgen / NTB scanpix
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Sp ber staten overta driften av luftambulansen etter at flere av de nye ambulanseflyene til Babcock er satt på bakken grunnet tekniske problemer.

Både Senterpartiet og Arbeiderpartiet legger fram forslag i Stortinget mandag i forbindelse med luftambulansekrisen i nord.

Partiene mener staten må ta over tjenesten etter det de beskriver som fem måneder med problemer for luftambulanseselskapet Babcock, som overtok driften 1. juli i år.

– Den situasjonen som er nå, illustrerer hvor galt det er å ha disse prosessene på anbud. Nå har det vært konstant uro i to år, sier Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum til NTB.

– Et leverandørbytte har vist at dette er så vanskelig og komplekst at vi setter beredskapen i fare i flere år, mener han.

– Tøffere for syke

Sp ber i forslaget om «kontrakten mellom Luftambulansetjenesten HF og Babcock Scandinavian AirAmbulance heves som følge av at selskapet ikke evner å levere luftambulanseberedskap i henhold til kontrakten.»

Vedum viser til at den vanlige ambulansetjenesten nå er statliggjort, men at luftambulansetjenesten er enda mer kompleks.

– Mange tiltak gjør at liv ikke har gått tapt, men det er heller ikke verdig at det blir tøffere for dem som er syke. Vi kan ikke godta at hjertesyke og barn med tunge sykdommer skal få et mye tøffere sykdomsforløp fordi vi ikke har en luftambulanse som fungerer, sier Sp-lederen.

En konsekvens av dagens situasjon er at pasienter som ikke har hatt behov for akutt behandling, har fått lengre ventetid eller transport med bil. Forsvarets helikoptre er satt inn for å avhjelpe situasjonen.

Krever gransking

Sp ber også om at det gjennomføres en ekstern, uavhengig gransking av hele prosessen med luftambulanseflyanbudet og operatørbyttet.

– Spesielt må man granske risikoen for at Babcock Scandinavian AirAmbulance ikke vil kunne levere nødvendig beredskap i henhold til kontrakt, heter det.

Ap foreslår at staten må ta over driften på sikt, og at regjeringen må trygge beredskapen i nord inntil det skjer.

– Når staten nå i realiteten må inn og overta jobben til en privat aktør, så er det fallitt for Babcock. Ap er for at staten på sikt tar over luftambulansen permanent, sier helsepolitisk talsperson Ingvild Kjerkol (Ap).

– Det har aldri tidligere vært tilsvarende langvarig beredskapssvikt i tjenesten enn det Finnmark og Nord-Norge opplever nå, sier hun.

Fire av elleve fly på bakken

Fire av Babcocks elleve ambulansefly var mandag fortsatt ute av beredskap, ifølge Luftambulansetjenesten.

Babcock har satt inn to ekstra ambulansefly fra Sverige – ett i Alta og ett i Kirkenes.

Sp og Ap ber regjeringen i første omgang sikre beredskapen ved innleie fra andre operatører og bistand fra Forsvaret. Både Sp og Rødt mener det kan bli nødvendig å sette inn de fem flyene fra forrige operatør.

«Stortinget ber regjeringa av hensyn til befolkningas liv og helse sørge for at de fem ambulanseflyene tilhørende den tidligere operatøren, settes inn i tjeneste,» foreslår Rødt.

Helseminister Bent Høie (H) sa til NTB søndag at situasjonen som har oppstått, er uønsket, og at det er viktig at det settes inn nødvendige ekstratiltak slik at pasientene i minst mulig grad blir påvirket.

(©NTB)

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 17 timer siden Køkultur og samferdsel – Romsdal må våkne
@Terje SundsbøDet RR vil er å dele trinn 1 i to delstrekningar. Etter slik eg forstår vil der måtte sendast inn ...
Geir Ole Sætremyr 17 timer siden Køkultur og samferdsel – Romsdal må våkne
@Terje SundsbøPå sikt vil det nok komme krav om avlasting, og ny tunellI første omgang foreslår SVV å innføre bompengar for ...
Terje Sundsbø 19 timer siden Køkultur og samferdsel – Romsdal må våkne
@Geir Ole SætremyrMener du at ÅDT som SVV opererer med er feil? Blir det ikke behov for å utvide Ålesundstunnelene?På Sunnmøre vil ...
Terje Sundsbø 19 timer siden Køkultur og samferdsel – Romsdal må våkne
@Geir Ole SætremyrTror du det blir enda en KS2-analyse for trinn 1 på Møreaksen? Hvorfor?Lureriet er å forsøke å fremstille det som ...
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Køkultur og samferdsel – Romsdal må våkne
@Terje SundsbøKorlebis vi bompengeproposisjonen sjå ut, og evt ny KS2?
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Køkultur og samferdsel – Romsdal må våkne
@Terje SundsbøOppslaget er knytt til konsekvensen av auka ÅDT i Ålesundstunellane. Og det er SVV som har gitt analysen.
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse