Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Artikkel
NTB
22 desember 2019 12:55
Del på Facebook
Juletrær i plast blir stadig mer populært. Det finnes rundt 350.000 plasttrær rundt om i de norske hjem, ifølge organisasjonen Norsk Juletre. Foto: Kurt Helge Røsand / KSU.NO
Juletrær i plast blir stadig mer populært. Det finnes rundt 350.000 plasttrær rundt om i de norske hjem, ifølge organisasjonen Norsk Juletre. Foto: Kurt Helge Røsand / KSU.NO
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Kunstige juletrær blir stadig mer populære i norske hjem. Flere av de store aktørene som selger plasttrær, melder om økende salg.

Plantasjen kan fortelle om en økning i salget av både ekte og kunstige juletrær. Det er flere årsaker til at stadig flere nordmenn velger plast, ifølge pressekontakt Vibeke Næss i Plantasjen.

– Grunnene til at man går over fra gran til plast er nok både gjenbruk, enkelhet ved å slippe stell og barnåler på gulvet og et allergifritt juletre, opplyser Næss til NTB.

Også varehuskjedene Rusta og Europris opplyser om en økning i salget av kunstige juletrær de siste årene. IKEA sier at deres plastjuletrær er populære, og at slagstallene har vært stabile de siste årene. Ingen av aktørene NTB har vært i kontakt med, ønsker å oppgi konkrete salgstall for juletrær i plast.

Dyre plasttrær er populære

I likhet med IKEA melder også Hageland om stabilt salg av kunstige juletrær sammenlignet med fjoråret. I år selger de kunstige juletrær for om lag 60 millioner kroner på landsbasis.

Hos flere aktører, blant annet hos Clas Ohlson, er en tydelig trend at plasttrær av de dyrere slagene er mest populære. Også høye trær er mer populære enn tidligere.

– Vi har størst økning i salget av juletrær som er 210 centimeter høye. Det er ikke lenger nødvendigvis du grønne glitrende tre som gjelder. Vi selger alt fra store til små trær, rosa trær, trær med snø og kongler til glitrende gulltrær, sier kommunikasjonsrådgiver Kine Dreyer i Clas Ohlson til NTB.

– Miljøskadelige

Naturvernforbundet er ikke begeistret over utviklingen i salget av plasttrær.

– Vi anbefaler folk å heller velge norsk gran eller furu som juletre, sier leder Silje Ask Lundberg i Naturvernforbundet til NTB.

– Plasttrær er miljøskadelige å både lage og bruke. Små biter mikroplast og miljøgifter følger ofte med i stedet for barnåler, og plasten er i tillegg som regel laget av fossil olje, som igjen fører til utslipp av klimagasser, sier Lundberg.

350.000 plasttrær

Nordmenn kjøpte rundt 1,4 millioner juletrær i 2018. Organisasjonen Norsk Juletre anslår at rundt 350.000 husstander velger plasttrær.

I fjor importerte Norge 264.000 juletrær, ifølge Statistisk sentralbyrå. Det er det nest laveste tallet i løpet av de siste 26 årene. De siste seks årene har tallene beveget seg sakte nedover.

Å ha et pyntet juletre i stua er en eldgammel tradisjon som strekker seg tilbake til Tyskland på 1600-tallet. Det første juletreet i Norge ble registrert i Christiania i 1822.

(©NTB)

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Terje Sundsbø 3 dager siden Brobygging
Når fergeleiet flyttes ut fra sentrum av Molde, blir fortsatt ferge et enda dårligere alternativ. Hva sier folket på Vestnes ...
Geir Ole Sætremyr 3 dager siden Køkultur og samferdsel – Romsdal må våkne
@Terje SundsbøNo er "gjeldande " NTP i ferd med å gå ut på dato. Og, strekninga Ålesund til Molde er
@Geir Ole SætremyrMøreaksen er blant de høyest rangerte prosjektene basert på netto nytte pr. investert krone i gjeldende NTP. Få andre har ...
Geir Ole Sætremyr 4 dager siden Køkultur og samferdsel – Romsdal må våkne
@Terje SundsbøEg forstår at enkelte drøymer om å lese dette inn i dei signala som er gitt. Men, det er ikkje ...
@Geir Ole SætremyrSamferdselsministeren vil utrede om det kan bli en mindre økonomisk belastning om Møreaksen deles opp i flere trinn. Han ønsker ...
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse