Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
03 januar 2020 22:24
Del på Facebook
Leder i kirkerådet Kristin Gunleiksrud Raaum sier at utmeldingstallene gir grunn til selvransakelse. Foto: Carina Johansen / NTB scanpix
Leder i kirkerådet Kristin Gunleiksrud Raaum sier at utmeldingstallene gir grunn til selvransakelse. Foto: Carina Johansen / NTB scanpix
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Langt flere medlemmer meldte seg ut av Den norske kirke i 2019 enn i 2018, viser nye tall. Kirkerådet setter utmeldingene i sammenheng med kirkevalget.

I 2019 meldte 19.170 personer seg ut av Den norske kirke, mens det ble registrert 3.400 innmeldte i tillegg til registrerte døpte, ifølge Kirkens medlemsstatistikk. Tilsvarende tall for 2018 var 11.877 utmeldte og 2.096 innmeldte.

Kirkerådet opplyser i en pressemelding at de ser økningen i tallet på utmeldte i sammenheng med at medlemmene mottok valgkortet til kirkevalget i august.

– Som ved tidligere kirkevalg ser noen av Kirkens registrerte medlemmer dette som en anledning til å rydde opp i sitt medlemskap. Ingen som ikke ønsker det, skal være medlem i Den norske kirke, sier leder Kristin Gunleiksrud Raaum i Kirkerådet.

Flest meldte seg ut i Oslo

Raaum mener likevel det høye tallet gjør det nødvendig å spørre seg om utmeldingene kan være et signal om at Kirken ikke svarer på folks behov og forventninger, og hun sier at Kirkerådet tar signalene på alvor.

– Kirken har rom for alle. Når folk ikke opplever at det er slik, gir det grunn til selvransakelse for oss som har lederansvar i kirken, sier hun.

Det var i Oslo bispedømme, som omfatter Oslo, Asker og Bærum, hvor det var flest utmeldinger i 2019, etterfulgt av Bjørgvin, som omfatter Vestland fylke, og Borg, som omfatter Østfold og resten av gamle Akershus fylke, ifølge medlemstallene.

3.400 meldte seg inn

Ifølge Den norske kirke er mange av de registrerte utmeldingene formelt å regne som rettinger av tidligere feil i medlemsregisteret.

De opplyser videre at udøpte som feilaktig står oppført i medlemsregisteret, formelt sett ikke blir utmeldt, men slettet når de gir beskjed om feiloppføringen.

Det er dåp som gir medlemskap i Den norske kirke. De 3.400 personene som meldte seg inn i kirken, er personer som tidligere er døpt.

Færre utmeldte enn i 2016

Selv om utmeldingstallene for 2019 var høyere enn i 2018, var 2016-tallene med hele 41.024 utmeldte medlemmer langt høyere.

Den norske kirke har rundt 3,7 millioner medlemmer, noe som utgjør omkring 70 prosent av befolkningen.

Det er Sør-Hålogaland og Hamar bispedømme som har den høyeste prosentandelen kirkemedlemmer i landet med henholdsvis 82,8 og 82,2 prosent av befolkningen.

(©NTB)

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Terje Sundsbø 3 timer siden Beskjed om å flytte?
@Anne Mari SandshamnJoda, jeg kan se for meg et slikt scenario, en skyssbåt stor nok til å ta imot flere tusen passasjerer ...
Terje Sundsbø 3 timer siden Prioritering av E136 Eksportveien
@Anne Mari SandshamnHvordan kan jeg gi andre linker med tilsvarende innhold, når slike linker ikke finnes? Og ikke prøv å kverulere med ...
Anne Mari Sandshamn 8 timer siden Prioritering av E136 Eksportveien
@Terje SundsbøHvorfor? Er du ikke voksen nok til å svare på det du blir etterspurt? Eller er sannheten at du ikke ...
Anne Mari Sandshamn 8 timer siden Beskjed om å flytte?
@Terje SundsbøPoenget er at siden du og RR sammeligner og påstår det er MYE verre at Gossen og Otrøya blir uten ...
Terje Sundsbø 12 timer siden Beskjed om å flytte?
@Anne Mari SandshamnHva er poenget med spørsmålet ditt? Det har jo ingen relevans til saken. Du kunne like gjerne spurt om jeg ...
Terje Sundsbø 13 timer siden Prioritering av E136 Eksportveien
@Anne Mari SandshamnKanskje du kan gi eksempler på andre linker som på tilsvarende måte underbygger synspunktene som presenteres?
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse

Våre utvalgte