Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Tema
NTB
19 mars 2020 10:29
Del på Facebook
TO TIMER: Start to timer før du skal spise, og la gulrøttene godgjøre seg i ovnen mens du gleder deg til en smaksrik middag. FOTO: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
TO TIMER: Start to timer før du skal spise, og la gulrøttene godgjøre seg i ovnen mens du gleder deg til en smaksrik middag. FOTO: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

Hvordan smaker tid? Svaret finner du ved å ovnsbake gulrøtter på lav varme.

Smaken av god tid har en egen energi. Råvaren har kanskje blitt slapp i konsistensen, siden den er bakt eller kokt til den er ekstremt mør. Og fargene har kanskje blitt blasse. Konturene av en frisk råvare er for lengst borte. Men smaken, den er alt annet enn slapp, blass og konturløs. For å beskrive smaken trenger vi de samme adjektivene som kan beskrive en litterær tekst: intens, rik, dyp.

Det som skjer, er at råvaren kvitter seg med vann og blir til et konsentrat av seg selv. Om du ikke blir filosof av å meditere over dette, kan du i det minste bli enda bedre på kjøkkenet. For prinsippet – redusert vannmengde gir økt smak – er det samme enten vi koker inn sjy til en god saus, lager «dry-aged» biff av et stykke storfekjøtt eller tilbereder noen enkle gulrøtter som skal fylle store sko som helten i sin egen rett.

Bakt hvitløk, som inngår i ukas rett, er noe jeg lager altfor sjelden. De fleste tenker nok på hvitløk som en skarp råvare som skal brukes med omhu, i relativt små mengder. Men baker vi den, brytes den sakte den, helt til den er søt og myk og kan smøres rett på brødskiva – sammen med godt smør og noen krystaller flaksalt.

Det tar tid å bake hvitløk, så du kan med fordel lage en del ekstra når du først er i gang. Den oppbevares enten i olje i kjøleskapet eller fryses inn. Greit å ha liggende til den mer impulsive grillsesongen, da hvitløken kan brukes i tilbehøret eller smøres på en ferdiggrillet biff.

Ukas rett kan brukes som hovedrett eller som en vegetarisk rett i en meny. Den er også veldig fin som universaltilbehør til ikke-vegetariske middager, både til fugl, kjøtt og fisk.

Har du en bit fast ost, som parmesan eller lignende, blir gulrøttene ekstra glade av et dryss på toppen

Ovnsbakte gulrøtter med hvitløkspuré, smør og mandler

Ingredienser (2 personer)

4 mediumstore gulrøtter, gjerne i flere farger
2 hele hvitløk
100 g friterte, saltede mandler
4 ss smør
1 sitron
1 bunt timian
dill eller gressløk
solsikkeolje
salt

Framgangsmåte

Skrell og vask gulrøttene, og legg dem på bakepapir på brett eller i en ildfast form. Ha på hakket timian og et tynt lag solsikkeolje. Skvis på saften fra en sitron. Ha på litt salt. Bakes i ovn på 160 grader i 1,5–2 timer avhengig av tykkelsen.

Kutt av toppen på hvitløkene, så du eksponerer feddene på innsiden. Legg en teskje solsikkeolje på toppen, så den flyter inn i hvitløken, og dryss også salt på toppen. Pakk hvitløkene inn i aluminiumsfolie og bak dem i ovnen sammen med gulrøttene, minimum 2 timer.

Ved servering brunes smøret i en kjele. Skvis ut hvitløkspureen rett i smøret, visp sammen og smak til med salt og sitron.

Varm opp gulrøttene hvis de har blitt avkjølt, og server dem med hvitløkssmøret på. Dryss over hakket dill eller gressløk og hakkede mandler.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Innlogging

Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse