Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Tema
NTB
26 mars 2020 10:29
Del på Facebook
RIS TIL EGEN MAGE: Denne spennende desserten kan sette riskremen i skyggen. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
RIS TIL EGEN MAGE: Denne spennende desserten kan sette riskremen i skyggen. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

Har du en pakke risottoris i skuffen? Prøv en iskald tilnærming.

Dette er ikke en riskrem, ei heller en risotto, men en iskrem der det er vendt inn søte, myke riskorn. Risen gir god smak, men enda viktigere er den unike teksturen man ender opp med. Lager du dette, er det en helt reell risiko for at forholdet til den vanlige riskremen blir svekket.

Jeg vil selvfølgelig anbefale å lage isen selv fra bunnen av, men skal innrømme at jeg selv iblant går for den enkle metoden på hjemmekjøkkenet: Tar fram en boks god vaniljeis, lar den stå i kjøleskapet i 30 minutter, rører den så sammen med en sleiv i en frossen bolle. Slik får man samme konsistens som i en helt nylaget iskrem.

Dessertvarianter med risotto kan man leke seg mye med. Man kan for eksempel koke risen som i denne oppskriften, vende inn litt fersk ost eller lettpisket krem på slutten av koketiden, og smaksette med det man måtte ønske av krydder, frukt, bær, likør, sjokolade, karamell, tørkede urter, blomster … Her finnes det knapt grenser for hva som kan fungere godt.

Det er også utrolig godt å servere en dessertrisotto varm, men med en raus kule iskald sorbé eller iskrem i midten. Dryss på noe sprøtt på toppen som bryter med de myke teksturene, og vips har du dessert som krysser av i alle boksene.

Generelt er desserter som både er varme og kalde noe av det beste jeg vet. Nybakt eplekake med vaniljeis er selveste kongen blant disse, med risotto-is som en feiende flott kronprins.

Ukas oppskrift kan endres på, og smaker kan byttes ut, bare følg dine egne preferanser. Isen kan være en klassisk vaniljeis, en annen favorittis eller en sorbé. Prøv gjerne med en skvett likør eller akevitt i en hjemmelaget iskrem. Alkoholen gir isen et lavere smeltepunkt, slik at den holder på den myke, nylagde konsistensen mye lengre.

Iskrem med søt risottoris, kirsebær i lake og pistasiekrokan

Ingredienser (2 personer)

1 boks god vaniljeis
1 kopp risottoris (arborio)
1 vaniljestang
Skallet og saften av 1 appelsin
1 kanelstang
3–4 dl h-melk
4 ss sukker
100 g frosne kirsebær
2 stjerneanis
0,5 vaniljestang
1 kanelstang
2 dl vann
50 g sukker
100 g pistasienøtter uten skall
70 g sukker

Framgangsmåte

Legg risottoris, skallet av appelsinen, vanilje og kanel i en kjele, og skvis over saften av appelsinen. Dryss over sukkeret. La dette få koke forsiktig opp under omrøring. Tilsett så litt og litt melk til risen er mør. Spre risen utover et brett for å avkjøle den raskest mulig.

Kirsebær i lake: Kok opp vann og sukker med stjerneanis, vanilje og kanel. Legg i kirsebærene, og ha alt over på glass. Kan med fordel oppbevares i lang tid i kjøleskap før bruk.

Smelt sukkeret til karamell i en teflonpanne, og tilsett pistasienøttene. Rør litt rundt, så sukkeret dekker nøttene, og spre blandingen ut på et bakepapir. Når den er avkjølt, hakke den grovt med kniv til krokan.

Rett før servering vendes den avkjølte risen inn i iskremen. Server i frosne skåler umiddelbart, med kirsebær og et dryss av sprø krokan på toppen.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse