Annonse
NTB
Tema
NTB
15 mai 2020 13:00
Del på Facebook
UTFORSYKLING: Stadig flere skianlegg satser på terrengsykling. Her fra Trysil. Foto: Mona Langset / VG / NTB scanpix
UTFORSYKLING: Stadig flere skianlegg satser på terrengsykling. Her fra Trysil. Foto: Mona Langset / VG / NTB scanpix

Norske alpinanlegg satser millioner på sykkelparker. Og løypene blir stadig mer familievennlige.

Koronakrisen har satt norsk reiseliv på en skjebnesvanger prøve. Blant de hardest rammede næringene er landets mer enn 200 alpinanlegg, som etter en besøksfri senvinter har lidd et økonomisk tap på hele 400 millioner kroner (eller 30 prosent av årets inntekter), ifølge Alpinanleggenes Landsforening.

Rundt om i Norge krysser mange aktører derfor fingrer og tær for en travel og lukrativ sommersesong. Gudrun Sanaker Lohne, daglig leder i Destinasjon Trysil og en av initiativtakerne bak sykkelparken Trysil Bike Arena, er en av dem.

– Det er viktig for oss å kunne trekke besøkende året rundt, og det blir enda viktigere i tiden fremover. Denne vinteren har absolutt vist oss behovet for å ha flere bein å stå på, sier hun.

Mange sykkelparker

Per i dag bygges eller utvides sykkelparker mer enn 20 steder i Norge, og selv om mange av dem er i startfasen, har flere allerede gjort seg fortjent til en plass på det internasjonale sykkelkartet.

Kristoffer Kippernes, redaktør i magasinet «Terrengsykkel» og forfatter av boka «Stisykling i Norge», sier at familievennlighet har blitt et nytt nøkkelord for bransjen.

– Det første skianlegget som for alvor satset på terrengsykling i Norge, var Hafjell tidlig på 2000-tallet, men i likhet med de fleste parkene som fulgte opp de neste årene, hadde de primært et tilbud rettet mot entusiaster. Det var først da Trysil kom på banen i 2014, at også familier også ble ansett som en viktig kundegruppe, forteller han.

Snillere løyper

For Ola og Kari nordmann med liten til gjennomsnittlig sykkelerfaring kan det å kaste seg ut i en alpinbakke på to hjul naturlig nok virke avskrekkende, sier redaktøren. Derfor utvider stadig flere sykkelparker tilbudet sitt med snillere løyper, familievennlige turområder, kurs, guiding, utstyrsutleie og lekeområder for de minste.

– Hafjell har lenge hatt et helt rått sykkeltilbud for entusiaster, men nå satser også de stort på familier og nybegynnere. Det samme gjelder Hallingdal og Hemsedal, hvor det har vært en betydelig sykkelsatsing de siste årene, sier Kippernes.

Redaktøren spår et godt år for sykkelparkene, og er glad for å se at sporten tilgjengeliggjøres for flere enn bare «hardhauser med heldekkende hjelm og sykkel til 40.000».

– Vi har etter hvert fått noen knallgode sykkelparker i Norge, og siden bredden av løyper og vanskelighetsgrader er så stor, trenger du heller ikke fancy eller dyrt utstyr for å oppleve dem, sier han. – Sykkelen du har fra før, er trolig mer enn god nok til å kunne ha det utrolig morsomt i sommer!

Satser stort

Gudrun Sanaker Lohne i Destinasjon Trysil tror mange nordmenn nå, etter flere uker med reiserestriksjoner og innetid, klør etter å tilbringe sommeren utendørs, og at sykling blir opplevd som trygt med tanke på smittefare.

– Om det opprettholdes at folk kan flytte på seg og ta ferien i eget land, tror jeg vi kan ha en veldig bra periode foran oss, sier hun.

Til tross for sykkelparkens korte historie, har Trysil Bike Arena på seks år blitt landets klart største reisemål for stisykling. Østerdalskommunen har allerede investert 20 millioner kroner i anlegget sitt, og har planer om å investere ytterligere 25 millioner innen 2030. Hemmeligheten deres? En tilgjengeliggjøring av sporten, sier Lohne, med et spesielt fokus på familier.

– Det har hele veien vært viktig at familier har tilgang på utfordringer og aktiviteter de kan gjøre sammen, men også at alle kan holde på med sine egne ting. Derfor har vi lagt opp parken vår for samtlige ferdighetsnivåer, hele veien fra svarte utforløyper i krevende terreng til behagelige flytstier og egne lekeområder for de aller minste.

30 prosent julivekst

Strategien har virket. Trysil Bike Arena hadde nesten 30 prosent flere besøkende i juli 2019 enn året før, en vekst de håper å se gjentatt i 2020. I den såkalte «masterplanen» er sykkelsatsingen beregnet å gi kommunen 50.000-100.000 flere gjestedøgn per år, noe som tilsvarer mellom 40 og 80 nye årsverk.

– Stisykling er en relativt ny sport i Norge, men det selges allerede flere sykler enn alpinski her i landet. De siste to-tre årene har vi ukentlig hatt studiebesøk av norske og utenlandske aktører som ønsker å sette i gang eller utvide sine egne sykkelparker, sier hun.

Fem norske sykkelparker som har noe for alle

Trysil Bike Arena
Siden 2014 har Trysil utmerket seg som landets største og mest familieorienterte destinasjon for stisykling. Her finner du et stort nettverk av løyper og lekeområder i alle vanskelighetsgrader, de aller fleste tilgjengelige uten bruk av heis. Parken har en rekke sykkelarrangementer gjennom sesongen, og området er godt tilrettelagt for overnattinger. Tilbyr alt fra utstyrsutleie, kurs og guidede turer.

På nett: www.trysil.com/sykkel

Hafjell Bikepark
Norges største heisbaserte sykkelpark har lenge vært rettet mot viderekomne downhill-syklister, men også her har det blitt bygget ut et større tilbud for familier. Hafjell byr på 15 ulike sykkelløyper, fra grønn til svart vanskelighetsgrad, som strekker seg over 28 kilometer. Om sommeren tar gondolen deg opp til et flott område på Mosetertoppen, som er utgangspunkt for en rekke minneverdige sykkelturer. Tilbyr både overnatting, kurs og leie av utstyr.

På nett: www.hafjell.no/hafjell-bikepark

Drammen Bikepark
En bynær godbit for dem som vil prøve seg på heisbasert terrengsykling. Drammen Bikepark ble opprettet for 16 år siden og byr i dag på ni ulike downhill-løyper med forskjellig vanskelighetsgrad, fra den svarte 113-løypa til den grønne Flyt. Tilbyr både overnatting, kurs og utstyrsleie.

På nett: www.drammen-skisenter.no

Geilo Bikepark
Geilo Bikeparks seks løyper – fra blå til grønn vanskelighetsgrad – passer godt for dem som vil prøve seg på downhill-sykling for første gang, og kan takles med både vanlig stisykkel og fulldemper. Har et eget nybegynnerområde med fire løyper tilpasset nybegynnere og barn over fem år. Her finner du en egen båndheis, som barna klarer å ta alene. Leier også ut utstyr.

På nett: www.skigeilo.no/bike-park

Hemsedal og Tottelia Rides
Hemsedal er i startfasen, men med 30 millioner kroner satt av til bygging de neste årene satser kommunen stort på den norske terrengsykkelbølgen. Første trinn i satsingen deres var Tottelia Rides, en familievennlig rundløype mellom Hemsedal sentrum og skisenteret som åpnet til stor begeistring i 2019. Neste år åpnes blant annet en 12,7 km blå flytsti fra toppen av skisenteret og ned til dalbunnen.

På nett: www.hemsedal.com/no/A/Hemsedal/tottelia-rides/

Ti huskeregler for hensynsfull og bærekraftig stisykling

  1. Vær omtenksom og hyggelig i møte med turgåere.
  2. Du har alltid vikeplikt for fotgjengere.
  3. Begrens farten slik at du ikke er til fare eller ulempe for andre, særlig langs veier og stier som innbyr til høy hastighet, og i uoversiktlige partier.
  4. Brems ned til gangfart i god tid før du passerer andre på en smal sti.
  5. Ikke lag nye spor. Dersom du ikke har ferdigheter til å forsere en hindring, gå av sykkelen.
  6. Unngå å sykle på spesielt sårbare stier like etter perioder med mye nedbør.
  7. Ikke lag stien bredere ved å sykle utenom vanndammer eller hindringer.
  8. Bær sykkelen gjennom myrområder, slik at det ikke dannes dype spor.
  9. Ikke lås bakhjulet i bratte nedoverbakker.
  10. Dersom to syklister møtes i en bakke, har den som sykler oppover forkjørsrett.

(Kilde: Norsk Organisasjon for Terrengsykling)

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse