Annonse
NTB
Tema
NTB
16 oktober 2020 13:00
Del på Facebook
SELSKAP: I «Det Blå Rommet» på Hotel Union Øye i Møre og Romsdal kan du bo sammen med spøkelset Linda, hvis du tør. Foto: Ingrid Mykling / Hotel Union Øye
SELSKAP: I «Det Blå Rommet» på Hotel Union Øye i Møre og Romsdal kan du bo sammen med spøkelset Linda, hvis du tør. Foto: Ingrid Mykling / Hotel Union Øye

Med Halloween rett rundt hjørnet kan du komme i passe uhyggelig stemning ved å gå på spøkelsesvandring eller dele rom med et gjenferd.

– Ganske mange gjester ringer og spør om å få bo på «Det Blå Rommet», det rommet der Linda sjekket inn, forteller hotelldirektør ved Hotel Union Øye, Mariann Øye.

Hotel Union Øye er et av flere tradisjonsrike hotell som har spøkelser som en av sine tilleggsattraksjoner.

Historien skal ha det til at tjenestejenta Linda innledet et forhold til en tysk offiser som bodde på «Det Blå Rommet». Problemet var bare at offiseren allerede var gift. For å gjøre en lang og ulykkelig kjærlighetshistorie kort, så endte det hele med at Linda ble funnet død i elva, kledd som brud.

– Linda sjekket aldri ut av hotellet. Fremdeles kan man høre gråt og hennes fottrinn i trappene, forteller Øye.

På spøkelsesjakt

Fredriksten festning har «Den Hvite Dame», Nidarosdomen har «Munken», Dalen Hotel har «The English Lady» og Akershus festning har spøkelseshunden «Malcanisen». Rundt om i landet finnes mange kjente landemerker som også er kjent for sine usynlige beboere.

– Jeg har inntrykk av at spøkelser kan være en attraksjon. Av og til får jeg besøk av turister som reiser verden rundt på jakt etter spøkelser, forteller Kristin Amundsen.

Hun har i tjue år ledet spøkelsesvandringer i Kvadraturen i Oslo, og har skrevet bok om hjemsøkte steder i Norge sammen med Ross Kolby.

Ideen til spøkelsesvandringer fikk hun da hun var på en slik vandring i London for 25 år siden.

– Jeg syntes det var veldig fascinerende, og en fin måte å lære historie på, forteller hun.

Samlet skumle historier

Amundsen utdannet seg etter hvert til Oslo-guide, startet Oslo City and Naturewalks, og brukte et år på å utvikle spøkelses-rundturen.

– Jeg gikk fra dør til dør i Kvadraturen og samlet historier. Vandringene inneholder mye om Oslos historie, krydret med fortellinger om alle de merkelige tingene som skjer og har skjedd her, forteller hun.

Selv omtaler hun seg som en skeptisk person, men forteller at hun har opplevd mye uforklarlig de 20 årene hun har gått rundt som guide.

– Det har vært dører som åpner seg av seg selv, skap som rister, blinkende lys, rare lyder, iskalde gufs rundt leggene og stemmer som har kommet med på bånd, forteller hun.

Det hender at deltakerne blir skremt.

– Særlig nå som høstmørket kommer, påpeker hun.

Turene foregår utendørs, og har derfor vært et populært tilbud i koronatiden.

Lignende vandringer finnes også i Skien, mens man på Fredriksten festning kan kjøpe seg et spøkelseskart og gå på spøkelsesjakt alene.

Flere av fornøyelsesparkene satser også på grøssende opplevelser om høsten. Tusenfryd utenfor Oslo har de siste fem årene satset på tilby spennende og skremmende opplevelser i ukene fram mot Halloween. Dyreparken i Kristiansand tilbyr i høst skumle dager i en helt ny pop-up-park i Kaptein Sabeltanns Verden og Abra Havn. I Kongeparken i Ålgård hadde de tilbud om skumle opplevelser på kveldstid i høstferien.

Hjelp fra «Åndenes makt»

Selv om mange avfeier spøkelser som tøys og overtro, er det også en god del som tror. En undersøkelse utført av Institutt for kirke-, religions- og livssynsforskning (Kifo) i fjor, viste at 26 prosent av oss tror at hus og bygninger kan være hjemsøkt av ånder.

Programleder for «Åndenes makt», Tom Strømnæss, har opp gjennom årene besøkt mange hoteller, restauranter og andre offentlige steder som plages av uforklarlige hendelser.

– For noen av disse stedene er spøkelsene en attraksjon, men de ber oss likevel om hjelp når det overnaturlige tar såpass overhånd at det skremmer gjestene eller forstyrrer driften, forteller han.

– Akkurat nå er vi på vei for å gjøre et opptak på Sauda Fjordhotell. Mange drar dit og spør om å få bo på rom 315. Det går nemlig et rykte om at en tysk oberst skal ha hengt seg der under krigen og ikke fått fred, forteller han.

«Åndenes makt» er inne i sin 16. sesong, og i et av programmene som vises i høst, har Strømnæss og hans team besøkt Bårdshaug Herregård i Orkanger. Overnattingsstedet har hatt mye uforklarlig å by på både for gjester og ansatte. Blant annet har Jan Thomas fortalt om en søvnløs natt på hotellet i sin podkast.

Som å jakte på nordlyset

Også museer kan by på spøkelseshistorier. I forrige sesong besøkte programmet Glomdalsmuseet i Elverum.

– Veldig mange museer har «usynlige» utstillinger også. På Glomdalsmuseet har det skjedd en rekke uforklarlige ting. Våre klarsynte mener årsaken er at ånder har fulgt med hus og gjenstander som har blitt flyttet til museet, forteller Strømnæss.

Han påpeker at man fort kan bli skuffet dersom man har nifse opplevelser som et mål for reisen.

– Det blir litt som å dra på jakt etter nordlyset. Det er vanskelig å vite på forhånd akkurat når og hvor det vil opptre.

Hjemsøkte reisemål

Visit Norway har satt sammen denne listen over noen av Norges mest hjemsøkte reisemål.

Akershus festning, Oslo
I over 700 år har borgen voktet Oslos havnebasseng. I mange år ble deler av festningen brukt som fengsel, der noen av landets mest beryktede kriminelle ble satt til å utføre tungt manuelt arbeid. I dag finnes det flere rapporter om hvisking og skrapelyder i gangene, og flere ansatte har opplevd fysiske fornemmelser på ensomme vakter.

Dalen Hotel, Telemark
Av de mange hotellene med overnaturlige historier i Norge, skiller Dalen Hotel seg ut som et av de mest berømte. Husspøkelset «The English Lady» befinner seg ifølge legenden på rom 17, hvor mange gjester har rapportert om uvanlige lyder og urovekkende fornemmelser. Egentlig het kvinnen Miss Greenfield og sjekket inn alene på Dalen hotell sent på 1800-tallet. Da hun forlot Dalen etter flere måneders opphold, ble et dødt spedbarn funnet på rommet. Miss Greenfield ble senere arrestert, siktet for barnemord og måtte bøte med livet.

Nes Kirkeruiner, Viken
Gjennom årene har mange rapportert om uvanlige syn, lyder og lys rundt ruinene på Nes i Akershus. Særlig er det mange historier og myter knyttet til Jacob Christian Finckenhagen, som var prest i kirken på begynnelsen av 1800-tallet. Gjenferdet hans er blitt observert på rastløs vandring i kirkeruinene om natten.

Nidarosdomen, Trøndelag
Den kjente Nidarosdomen skal også være hjem til et berømt spøkelse. Den såkalte «Munken» har blitt observert av mange opp gjennom årene. Mest kjent er vitnesbyrdet til bispinne Marie Gleditsch, som under en gudstjeneste skal ha sett en kappekledd skikkelse med et blodig kutt over halsen.

Hotel Union Øye, Møre og Romsdal
På Hotel Union Øye er det blitt rapport om kvinnegråt på «Det blå rommet». Gråten skal stamme fra tjenestejenta Linda, som skal ha druknet seg etter en ulykkelig kjærlighetshistorie med en offiser i 1890-årene.

Bærums Verk, Viken
Bærums Verk skal være et av landets mest hjemsøkte reisemål. Særlig på Værtshuset har det vært talløse beretninger om paranormal aktivitet. Mange mener det er gjenferdet av Anna Krefting – kvinnen som eide og drev verket i 50 år på 1700-tallet – som går igjen.

Blaafarveværket, Viken
Blaafarveværket har røtter nesten 250 år tilbake i tid, og ble opprettet for å utvinne kobolt til porselen og glassproduksjon. Anlegget ble etter hvert kjent for mystiske rapporter om «Blåmannen», et gjenferd med lykt som dukket opp i forkant av ulykker for å advare gruvearbeiderne.

(Kilde: Visitnorway.no)

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse