Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil
NTB
Tema
NTB
24 februar 2022 13:00
Del på Facebook
SØT OVERRASKELSE: Er du glad i dessert, vil denne mexicansk-inspirerte suppa bli minneverdig. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
SØT OVERRASKELSE: Er du glad i dessert, vil denne mexicansk-inspirerte suppa bli minneverdig. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Si «varm, spicy sjokoladesuppe med karamellisert popkorn» til et gjennomsnittsmenneske, og sjansen for at det blir dessert i dag øker dramatisk.

Hvordan kan en tradisjonsrik kyllingsaus gjenoppstå som dessert? Jo, det er sånt som kan skje på kjøkkener der fantasien får råde. Til denne ukas dessert har jeg latt meg inspirere av Mexico og en temmelig heftig, tykk saus som kalles «mole». Denne sausen, som først og fremst brukes til kyllingretter, består av enormt mange ingredienser – blant annet hønsekraft, tørket frukt, sesamfrø, masse varme krydder som kanel, muskat og flere typer aromatiske chilivarianter. Snodig nok skal det også være kakaobønner, i form av både pulver og bitter sjokolade, i sausen. Sammen skaper alle disse ingrediensene et sammensurium av dype smaker som fungerer overraskende godt.

Ukas dessert er søt og på ingen måte like snål som en klassisk «mole», men i fjern slekt med den mexicanske sausen likevel. Vi har ikke bare med oss kombinasjonen av sjokolade og chili, men også varmen og den tykke, gode konsistensen. Og siden sjokoladesuppa er varm og tykk, trenger den en kontrast både når det gjelder temperatur og friskhet. Der kommer den kalde kokos-sorbeten inn. Samtidig som den avkjøler, virker den dempende på den sterke chilien.

Ettersom jeg er veldig glad i sprø elementer, ville jeg ha med popcorn vendt i smeltet karamell. Det er sprøtt og luftig, søtt og salt – og det er dessuten mais i forkledning, altså helt på sin plass i en mexicansk-inspirert rett.

Matlaging er ekstra morsomt når man skaper noe eget. La deg inspirere av tradisjoner og historier, gjør et lite dykk inn i matkulturene, og finn ting som vekker nysgjerrigheten: Hva smaker det? Hvordan kan man kombinere? Prøv deg fram, og regn med å gjøre noen lærerike feil underveis. Selv om sluttresultatet iblant vil bli enda rarere enn planlagt, lover jeg deg at du kommer til å ha det gøy underveis.

Varm sjokoladesuppe med kanel, chili, sorbé av kokos og karamellisert popcorn

Ingredienser (2 personer)

4 dl kokosmelk
30 g sukker
0,25 dl fløte
2 ss glukose (fås blant annet på apotek)
1 lime

popcorn
sukker
salt
kanel

1 rød chili
2 stjerneanis
1 kanelstang
40 g sukker
40 g honning
2 ss vann
1 dl helmelk
1 dl fløte
100 g mørk sjokolade
1 ss kakaopulver

Fremgangsmåte

Varm opp fløten sammen med sukker og glukose til sukkeret har smeltet. Ta fløteblandingen av varmen, tilsett kokosmelk, og smak til med limeskall og saft. Frys dette inn i en ismaskin eller i en egnet beholder, og rør ofte fram til sorbeten er fast og fin.

Smelt sukker til mørk karamell, og vend inn poppet popcorn. Se til at karamellen omslutter kornene godt, og spre så blandingen utover et bakepapir. Bruk to gafler, og prøv å skille popcornene så godt som mulig fra hverandre mens de fortsatt er varme. Strø på litt salt, og la karamellen få stivne før servering.

Smelt sukker og honning i 2 spiseskjeer vann. Tilsett kanelstang, stjerneanis og chili kuttet i grove biter, og la det få boble og koke godt i 4–5 minutter før du tilsetter melk og fløte. La blandingen få småkoke i noen få minutter før du tar den til side og smelter inn sjokoladen og pisker inn kakaopulveret. Sil blandingen og la den få sette seg litt før du serverer den varm.

Server suppa i dype skåler med en kule kokosis på toppen. Avslutt med sprøtt, karamellisert popcorn og et dryss med kanel.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse