Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
NTB
Tema
NTB
08 desember 2022 13:00
Del på Facebook
MANGODRØM: Tjukk mangokrem inni dumplingene og ostekrem med ingefær utenfor. Kombinasjonen borger for en spennende dessertopplevelse. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
MANGODRØM: Tjukk mangokrem inni dumplingene og ostekrem med ingefær utenfor. Kombinasjonen borger for en spennende dessertopplevelse. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Mango, ingefærkrem og japansk plomme-sake. Det holder nesten å smake på ordene for å skjønne at dette blir godt.

Dumplings fylles gjerne med umamirikt, salt, krydret fyll. Typiske ingredienser er svinekjøttdeig, hvitløk og soyasaus. Visst er det godt. Men hvis du allerede har laget det noen ganger, hvorfor ikke prøve noe nytt?

Annonse
Annonse

Noen av de flinkeste kokkene jeg vet om, er de som utfordrer det etablerte. De våger å snu og vende på tradisjonsrike retter – for å gi dem en ny dimensjon eller skape dem helt om.

Sånne forsøk blir det mye rart ut av, men hva gjør vel det? Det er jo bare mat – og forsøket kan faktisk spises selv om det ikke er perfekt.

Vil du være leken på kjøkkenet hjemme, er gyoza-deigen som brukes til dumplings og dim sum, et godt utgangspunkt. Her har jeg fylt de små pakkene med en tjukk, nærmest seig masse av sursøt mangokompott.

Kompotten kokes med litt rød chili for å få snert, pluss en plomme-sake som bidrar med kompleksitet og fylde. Plomme-saken jeg bruker, heter Umeshu og kan bestilles til alle Vinmonopolets butikker. Dette er en helt fantastisk, unik, japansk alkoholholdig drikk som anbefales på det varmeste.

Her går vi mot øst når vi planlegger smaksbildet. Mangoen kombineres med ingefær, chili og thaibasilikum. Men du kan gjerne bruke samme teknikk med andre smaker på fyllet. Med eple- og kanelkompott, for eksempel, kan du lage «tilslørte bondepiker»-dumplings. En ny variant av en klassisk sesongdessert får du med multefyll.

Eller fyll dumplingene med marsipan blandet med hakkede nøtter og bitter sjokolade – og en ny juledessert er født!

Annonse
Annonse

Dessertdumplings med mango, ingefærkrem og thaibasilikum

Ingredienser (2 personer)

6 ark gyoza-deig
1 moden mango
4 ss honning
0,5 rød chili
1 dl Umeshu (bruk ev. vann eller søt dessertvin i stedet)
1 dl kremost naturell
0,5 dl fløte
1 vaniljestang
2 ss sukker
2 ss syltet ingefær («gari»)
melis
1 bunt thaibasilikum
1 lime (smakes til)

Framgangsmåte

Del mangoen slik: Før kniven langs den flate steinen i midten. Gjør det samme på den andre siden av steinen. Skjær av de to korte sidene som står igjen. Skjær så av skallet, og kutt fruktkjøttet i små terninger. Legg halvparten av mangoen til side.

Smelt honningen i en liten kjele på medium varme. La honningen koke til den er lett karamellisert. Tilsett finhakket chili og halvparten av mangoen. La dette frese godt sammen før du tilsetter vinen. La alt få småputre under stadig omrøring til mangoen er blitt en fast, seig masse. Legg den over i en bolle, og vend inn den kalde, ferske mangoen som gjenstår. Smak til med limesaft om mangoen ikke har nok syre i seg selv.

Legg fyllet i gyoza-ark, pensle arket med litt vann, og brett den formen du måtte ønske. Trenger du brette-inspirasjon, finnes det mye på You Tube.

Pisk kremost, fløte, sukker og vanilje til en luftig og jevn krem. Smak den til med finhakket ingefær (av typen som brukes som tilbehør til sushi). Smak til kremen med litt limesaft.

Rett før servering er det to måter å tilberede dumplingene på: Du kan enten bake dem på brett i en forvarmet ovn på 200 grader i cirka 12 minutter, eller fritere dem i varm solsikkeolje på 160 grader. Server med ostekrem, friske blader thaibasilikum og gjerne et dryss melis.

Annonse
Annonse
Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse