Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Tema
NTB
25 mai 2023 13:00
Del på Facebook
VAKKER GRYTE: Selv en gryterett er ikke «bare rør», men kan bli et velkomponert fargekick. Foto: Fredrik Varfjell / NTB
VAKKER GRYTE: Selv en gryterett er ikke «bare rør», men kan bli et velkomponert fargekick. Foto: Fredrik Varfjell / NTB

Lager du en vegetarisk texmex-gryte i dag, vil du takke deg selv igjen og igjen de neste dagene.

Gode, gamle «chili con carne» har fått en populær slektning i «chili sin carne», eller som navnene avslører for den som kan enkel spansk: chili med kjøtt og chili uten kjøtt.

Annonse
Annonse

Uten-varianten er, akkurat som originalen, en krydret, tomatisert gryte med bønner. Men i stedet for kjøtt bruker vi litt ekstra med grønnsaker. Med oransje søtpotet, kikerter og to typer bønner får vi ulike teksturer og et fint fargespill i gryta.

Denne kraftige, krydrede retten kan lett lages uten oppskrift, noe som er ypperlig hvis du vil bruke opp rester. Ta de grønnsakene du har liggende som begynner å bli litt slappe, det være seg gulrøtter, sellerirot, persillerøtter, kålrot, sopp, poteter eller urter. Her kan det meste få bli med, bare pass på at det ikke blir for mye grønnsaker med sødme. Gryta blir nemlig best med tilstrekkelig snert av syre fra tomatene.

Retten innbyr også til masseproduksjon. Den har veldig god holdbarhet i kjøleskapet, og kan brukes som den er eller som en base for andre middager. Ha den for eksempel som tilbehør til grillet kyllinglår. Du kan også bruke den omtrent som en vegetarisk bolognese-saus til spagetti, toppet med revet parmesan. Prøv også å legge den i en ildfast form, med stykker av saltet torskefilet på toppen – til en slags bacalao-inspirert middag. Mulighetene er mange så lenge du sørger for å lage nok!

Chili sin carne blir aller best med et perfekt speilegg på toppen, og da mener jeg et virkelig perfekt speilegg. Jeg mener et egg som ikke er brunet, med fast hvite over det hele, men med bløt eggeplomme. Det får du til ved å være litt ekstra tålmodig. Knekk gjerne egget over en liten sil, så den overflødige væsken renner av. Så setter du stekepannen på medium varme og har i noen rause skjeer med godt smør. La egget nesten bade i varmt smør, og øs smør over under stekingen – uten å treffe eggeplommen! Når eggehviten er fast på toppen, er egget ferdigstekt. Med litt flaksalt og kajenne på er det slikt vi vil ha det: Perfekt.

Chili sin carne med perfekt speilegg og krydret rømme

Ingredienser (2 personer)

1 gul løk
4 fedd hvitløk
1 rød chili
0,5 søtpotet
1 stang stangselleri
0,5 paprika
0,5 ts paprikapulver
0,5 ts spisskummen
1 ss grønnsakbuljongpulver (eller halv terning)
1 ss tomatpuré
1 boks hermetiske tomater
1 liten boks hvite bønner
1 liten boks kikerter
1 dl grønne edamamebønner

---

Annonse
Annonse

4 ss rømme
Tabasco etter smak
2 egg
3 ss smør
salt, gjerne flaksalt
kajenne- eller paprikapulver
1 bunt koriander

Framgangsmåte

Finkutt løk, hvitløk og rød chili, og oppbevar det i en skål fram til bruk.

Skrell og kutt søtpotet i små terninger. Kutt også stangselleri og paprika i cirka terningstørrelse.

Sett en stor gryte på medium til høy varme. Fres løk, hvitløk og chili gyllent, tilsette tomatpuré, spisskummen og paprikapulver, og la dette få frese i 30 sekunder uten å ta farge. Ha oppi søtpotet, stangselleri, paprika, grønnsakbuljong, hermetisk tomat og vann til det dekker. La det putre i 10–15 minutter på svak varme.

Skyll bønner og kikerter i et dørslag og tilsett dem i gryta. La gryta putre videre på svak varme til den tykner og alt er mørt og godt. Det tar cirka 30 minutter. Smak til med salt og ekstra chili om du ønsker.

Rør sammen rømme med ønsket mengde tabasko.

Stek egg i godt med smør til du har vakre speilegg med koagulert eggehvite og rå eggeplomme. Krydre og salte egget etter smak.

Server gryta med speilegg, rømme og grovhakket koriander.

Annonse
Annonse

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til #614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse