En liten mus kan skape store problemer for bil- og campingvogneiere. Gode råd finnes blant annet i «Musevisa».
Da det var såkalt museår i vinterhalvåret 2020/2021, mottok forsikringsselskapet If 270 skademeldinger som følge av mus. Det som skjedde, var at musene gnagde på ledninger og elektronikk. Dette kan føre til kortslutninger eller overledning, som videre kan gjøre bilen trafikkfarlig. Skadene den gangen utgjorde ødeleggelser for sju millioner kroner.
– Hvis ingen går i fella, men passer seg for den, kan det bli millionskader denne vinteren igjen, sier kommunikasjonssjef Sigmund Clementz i If i en pressemelding.
Det er riktignok ikke museår i år, men Clementz sier de allerede har begynt å få inn museskader på biler, ettersom musene trekker inn når det begynner å bli kaldt.
– Selv om det nok ikke vil bli like voldsomt som i et museår i vinter, bør du ta forholdsregler for å unngå gnageskader på slikt som seter, ledningsisolasjon og vitale deler på bilen, sier Clementz.
Kan bli store skader
For å hindre at det blir musefest i bilen, bobilen eller campingvogna, er det noen grep man kan gjøre.
– Du bør fjerne alt som kan være mat for mus. Rydd bilen godt for sjokolade, nøtter og eventuelle matrester. Støvsug gjerne kupeen for å fjerne smuler. Du får mange gode tips i «Musevisa» om hva som er festmat for mus, så litt tralling på denne sangen kan gi nyttig inspirasjon, sier Clementz.
I tillegg er vattdotter, filler og polergarn noe som musen liker. Ønsker man å ha dette liggende i kjøretøyet, bør det oppbevares i metallbokser.
– Særlig hvis du har bobil og campingvogn på lagring, er det viktig at du er innom med jevne mellomrom for å sjekke. Er det museparty i campingvogna over lang tid, kan det virkelig bli store skader, sier Clementz.