Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Tema
NTB
27 desember 2023 13:00
Del på Facebook
KALKUNENS VENN: Stekt rødkål og bacon, på en seng av valnøttkrem, er genialt både til kalkun, ribbe, hvit fisk og helt alene.Foto: Lise Åserud / NTB
KALKUNENS VENN: Stekt rødkål og bacon, på en seng av valnøttkrem, er genialt både til kalkun, ribbe, hvit fisk og helt alene.Foto: Lise Åserud / NTB

Vi kåler det til på nyttårsaften, og kalkunen har aldri smakt bedre.

Her får du oppskriften på en rosenkålrett som er knallgod i seg selv, enten som forrett eller hovedrett. Men den er aller mest spennende på et festkledd bord i selskap med annen mat. Kalkun er førstevalget, men retten fungerer også utmerket til svineribbe, skrei og kveite.

Annonse
Annonse

Sånn sett er stekt rosenkål med ristet valnøttkrem, bacon og tyttebær et ganske så universelt tilbehør. Er du eller noen av gjestene vegetarianere, kan du enkelt erstatte baconet med røkte mandler.

Tilbake til kalkunen. Det magre fuglekjøttet kan dessverre bli litt kjedelig og monotont hvis man ikke sørger for spennende tilbehør. Til sammenligning er svineribbe velsignet enkel å ha med å gjøre – med masse smak og sprø svor.

Men vi har altså en løsning, og det er å lage kalkuntilbehør med nok smak og flere dimensjoner. Tilbehøret skal samtidig ikke være så heftig at det overkjører den delikate kalkunen, men bidra med fett eller saftighet. Her bruker vi fløte, som blir en slags megler eller bro mellom smaker og konsistenser.

Til sist har jeg laget en amerikanskinspirert versjon av vårt eget nordiske rørte tyttebærsyltetøy. Tranebær, som ikke kan sammenlignes med tyttebær på smak, tilfører retten en nydelig sødme. En slik sødme er rikere og mer naturlig når den kommer fra tørkede bær enn fra hvitt sukker. Vi får også en behagelig dimensjon i teksturen: De tørkede tranebærene er seige som rosiner, i fin kontrast til de opptinte, rørte tyttebærene.

Stekt rosenkål med ristet valnøttkrem, bacon og tyttebær

Ingredienser (4 personer)

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

1 pakke fersk rosenkål
4 ss meierismør
1 pk. tørrsaltet bacon
100 g valnøttkjerner
2 dl matfløte
2 ss meierismør
salt
1 dl frosne tyttebær
2 ss sukker
2 ss tørkede tranebær
1 liten bunt gressløk

Framgangsmåte

Spre valnøttkjernene på et stekebrett med bakepapir, og bak dem i ovn på 160 grader i cirka 12 minutter. Legg dem så i en liten kjele, og tilsett smør og matfløte, og eventuelt vann om væsken ikke dekker nøttene. Kok nøttene i 5–6 minutter, før de kjøres til en glatt masse med stavmikser eller i en blender. Smak til med salt.

Legg nøttemassen i en liten kjele med lokk. (NB: Lokket er viktig her, hvis ikke får man lett snerk som blir til stygge klumper i den ferdige kremen.)

Kutt bacon i grove biter som stekes i panne med noen dråper olje på medium varme, ikke høy. Bruk heller god tid, og sørg for at skivene blir sprø, men ikke brent. Legg dem over på et kjøkkenpapir så overflødig olje og fett kan renne av.

Legg tyttebærene i en liten skål sammen med sukkeret, og rør raskt sammen med en gaffel. Oppbevar skålen i kjøleskap til bærene har tint. Rør sammen en gang til, denne gangen sammen med hakkede tranebær, og sett skålen kjølig igjen.

Kutt bunnen av rosenkålen, fjern de ytterste bladene, og del hvert hode i to på langs. Legg rosenkålen med snittflaten ned i en stekepanne. Tilsett smøret, litt salt og cirka 6–8 spiseskjeer vann. Sett pannen på høy temperatur så vannet koker og smøret smelter. Rosenkålen vil først bli dampet i pannen, deretter vil vannet fordampe slik at kålen blir brunet i smøret på snittflaten. La kålen bli nærmest brent før du smaker til med salt og løfter den ut av pannen og over på en tallerken.

Server kålen oppå valnøttkremen. Dryss litt sprøtt bacon på toppen, sammen med litt tyttebærsyltetøy og grovkuttet gressløk.

Annonse
Annonse

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til #614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse