Forestill deg en arbeidshest med en sal fra Gucci. Omtrent slik er denne retten.
Hverdagsmat som alltid gjør jobben, er tilført en kostbar, luksuriøs ingrediens som endrer totalinntrykket fullstendig. Jeg elsker kombinasjonen!
Og jeg elsker navnet: «Spagetti frutto di mare» – pasta med havets frukter. I denne versjonen bruker vi hummer, det er jo ganske snobbete, men framgangsmåten – altså at sausen lages på skallene – funker like bra med reker, sjøkreps og ferskvannskreps. Holder man seg til hummer, får man uansett ganske mye god kraft ut av skallene, så om man har lite av det dyre hummerkjøttet kan man i tillegg bruke hvit fisk. Eller man kan vende inn masse finsnittede, rå grønnsaker som fennikel, purreløk, gulrøtter og små tomater – det gir både en god, komplementerende smak og knas til retten.
Fersk pasta er virkelig et must i en «spagetti frutto di mare». Du kan så klart kjøpe fersk ferdigpasta, men det aller beste er å lage den selv. Den hjemmelagde, sylferske pastaen er ikke bare magisk god, det går også så overraskende hurtig å lage den at man aldri vil se seg tilbake igjen etter å ha prøvd det.
Deigen må riktignok få noen timers hvile i kjøleskapet før du begynner å kjevle den ut. For de fleste betyr det at den må lages kvelden før, i hvert fall på hverdager. Bruker man en formiddag i helgen, har man et morsomt prosjekt som barn også har glede av. På det barnevennlige pastaverkstedet kan man lage sine egne varianter av for eksempel spagetti, tagliatelle eller papardelle. Om du lager fyll, kan man for prøve seg på pastaputevarianter som ravioli, tortellini og agnolotti. Eller enda bedre, bruk kreativiteten og hendene og lag dine egne varianter.
Italienerne spiser «antipasti» før pasta, og det er ikke bare fjongt, men også ganske lurt. Spesielt om man prøver å få til et variert kosthold, for med bare en pastarett til middag, vil andelen karbohydrater fort utgjøre 70–80 %. Jeg vil derfor slå et slag for en enkel salat til forrett. Bruk for eksempel noen gode tomater, løk, basilikum og noen små biter mozzarella, gjerne bare med litt olivenolje som dressing. Da slipper du kanskje også cowboy-strekken på sofaen som gjerne følger etter et litt for pastatungt måltid.
Hjemmelaget spagetti med hummer, estragon, dill og lett kremet saus
Ingredienser (2 personer)
1 levende hummer a 7–800 gram
1 bunt estragon
2 sjalottløk
1 bunt dill
2 ts tomatpure
10 cherrytomater
4 ss olivenolje
0,5 dl tørr hvitvin
2 dl matfløte
1 sitron
200 g hvetemel
50 g durumhvete
6 eggeplommer
1 helt egg
1 ss olivenolje
1 ss salt
Fremgangsmåte
Legg melet i en blandebolle, og lag en fordypning i midten der du legger i eggeplommene, det hele egget, salt og olivenolje. Rør forsiktig, og ta med mer og mer av melet for hver gang, helt til du sitter igjen med en fast og fin deig. Pakk den godt inn i plastfolie, og la den hvile i kjøleskap i minimum 3 timer.
Kok opp en stor kjele med vann. Ha i hummeren som forvelles i 5 minutter og deretter avkjøles i isbad. Om du kun har kokt hummer tilgjengelig, hopper du over dette punktet.
Rens hummerkjøttet fri fra skallet, og legg det til side. Fjern og kast paven (magesekken) og tarmen. Knus eller hakk opp hummerskallet, så det er klart til bruk.
Sett en dyp panne eller bred og lav kjele på medium/høy varme, tilsett olivenolje og hummerskallene, og la det frese i noen minutter før du tilsetter tomatpuré, finkuttet sjalottløk, tomater og halvparten av urtene. La det frese i ytterligere 3–4 minutter, og slå på hvitvinen. Når væsken har kokt inn til cirka halvparten, slår du på matfløte og vann så det dekker. La sausen putre i 30–40 minutter på rolig varme. Sile så av skallene, og smak sausen til med salt og sitron, eventuelt en liten klype kajennepulver.
Kjevle ut pastadeigen til lange ark. Sett deretter på spagettijernet, og vals pastaen igjennom slik at d får lange, flotte pastatråder. Eventuelt kan du forme spagettien for hånd, med kjevle og kniv, for et mer rustikt resultat. Kokes i lettsaltet vann i 1–3 minutter, avhengig av tykkelsen. Sil væsken godt av, og vend pastaen inn i den varme skalldyrsausen. Tilsett til slutt grovhakket hummerkjøtt, tomater og friske urter.