For mange er gresskar synonymt med høstfesten Halloween. Men faktisk er det skrekkelig godt hele året.
Gresskar er mye mer enn hodet som gliser stygt på trappen i oktober. La oss få øynene opp for alle mulighetene! Kjøper du gresskar i matbutikken, og ikke i blomsterbutikken, kan du dessuten være sikker på at det er dyrket for å spises. Gresskartypene hokkaido og flaskegresskar (kalles også butternut) får du tak i hele året. Alle gresskar kan brukes på samme måte, så i ukas oppskrift velger du bare den gresskartypen du finner i butikken.
Gresskar er både kalorifattig og fullt av vitaminer. En annen opplagt fordel er at gresskar er usedvanlig omgjengelig når det kommer til samvær med andre ingredienser. Her kan du tilføre omtrent hva som helst, og gresskaret vil spille på lag. Til sterke kryddere og syrlige ingredienser som sitron er gresskar ideelt, fordi det får en sødmefull smak etter varmebehandling. Gryter, supper og pastaretter velegnede endestasjoner. Du kan også gjerne blande gresskar inn i hummus og i brød- og kakedeig. Vil du bare lage en enkel rett, prøv å karamellisere store, godt krydrede stykker i ovnen, og ha på ferskpresset sitron. Eller lag en deilig puré eller stappe med en raus skje smør i.
Til dessert er fløteiskrem med vanilje og gresskar kanskje noe av det beste jeg kan få. Finn en oppskrift på nettet og spis gresskarisen den som den er, eller topp den med knust sjokolade eller knuste brente mandler – for en fest det blir!
Har du et stort gresskar, blir det kanskje for mye gresskarkjøtt for en familie. Da er det greit å vite at biter av gresskarkjøtt fint kan fryses ned og tine sopp ved behov.
Det er ikke bare gresskarets fruktkjøtt som kan brukes, også kjernene er en veldig god råvare. I mange retter kan de erstatte nøtter. Når kjernene ristes sprø, blåser de seg samtidig opp. Med litt salt og kajennepulver på kan de løfte enhver rett til nye høyder – fordi alt blir bedre med litt krønsj på toppen.
Gresskarsuppe med gresskarkjerner og parmesan
Ingredienser (2 personer)
Ca 300 g gresskar (valgfri type) i grove biter
1 sitron
6 hvitløksfedd
2 stjerneanis
4 ss olivenolje
60 g revet parmesan
5 dl grønnsakskraft
2 dl fløte
50 g gresskarkjerner
Salt
Kajennepulver
Gresskarkjerneolje eller en annen nøtteolje
Sitron
Framgangsmåte
Kløyv gresskar i grove biter med skallet på. Legge dem i en ildfast form, og ha på olivenolje, salt, hvitløksfedd og saften fra sitronen. Pakk formen inn i aluminiumsfolie, og bak den i ovnen på 180 grader i ca. 40 minutter. Ta så av folien, og bak gresskaret i 30 minutter til, slik at det blir litt karamellisert.
Når gresskaret er ferdig bakt, skrapes kjøttet ut fra skallet med en skje. Legg det over i en kjele, men ta vare på fire spiseskjeer/biter med gresskar som garnityr til suppen. Skvis ut hvitløksfeddene over gresskarkjøttet i kjelen, og ha på grønnsakskraft, parmesan og fløte. La det koke i 15 minutter, og kjør så suppa glatt i en blender eller med en stavmikser. Juster eventuelt tykkelsen med vann. Smak til suppa med salt, sitron og litt kajennepulver.
Legg gresskarkjernene i en stekepanne, og hell på solsikke- eller rapsolje så det akkurat dekker bunnen av pannen. Slå så på vann så det dekker kjernene fullstendig, og dryss på litt salt. La dette få koke til alt vannet har fordampet og du står igjen med kjerner som friteres i oljen under stadig omrøring til de «popper» og blir sprø og lett brunet. Pass på, for her kan det sprute litt! Når kjernene er ferdige, legges de på et kjøkkenpapir så de får slippe litt av oljen. Smak dem til med salt og kajennepulver.
Anrett suppa i egnede skåler, og topp den med biter av bakt gresskar, sprø kjerner og noen dråper gesskarkjerneolje/nøtteolje.