Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
21 mai 2020 02:00
Del på Facebook
Kirkegården Père Lachaise ble offisielt åpnet i Paris 1804. Foto: Coyau / Wikimedia Commons
Kirkegården Père Lachaise ble offisielt åpnet i Paris 1804. Foto: Coyau / Wikimedia Commons

1804: Kirkegården Père Lachaise ble offisielt åpnet i Paris. Stedet fikk navn etter jesuittpateren François d’Aix de La Chaise, som hadde vært kong Ludvig XIVs skriftefar, og bodde i et hus omtrent der kapellet senere ble reist. Den første som ble gravlagt der skal ha vært en fem år gammel portnerdatter ved navn Adélaïde. I begynnelsen var kirkegården lite i bruk på grunn av den lange avstanden til bykjernen. Men etter at dikterne Molière og La Fontaine ble flyttet dit for å skape blest om den nye kirkegården, og kort etter fikk følge av Pierre Abélard og hans elskede Héloïse, begynte Père Lachaise å få ry som et hvilested for notabiliteter. Blant de mange berømthetene som hviler på Père Lachaise er Oscar Wilde, Jim Morrison, Isadora Duncan, Honoré de Balzac, Frédéric Chopin, Marcel Proust, Guillaume Apollinaire, Georges Bizet, Édith Piaf og varietédanserinnen Jane Avril.

1916: Forfatteren Harold Robbins ble født i New York. Robbins er blitt kalt «flyplassromanens gudfar» og «mannen som oppfant sex». Hans 35 romaner, som ikke er uten mykpornografiske trekk, hevdes å være solgt i svimlende 750 millioner eksemplarer. Mest kjent av bøkene hans er trolig «The Carpetbaggers» fra 1961. Det er anslått at Robbins tjente (og brukte) omkring 50 millioner dollar i løpet av sin forfatterkarriere. I 1989 ble han gjort oppmerksom på at den eksperimentelle forfatteren Kathy Acker hadde omplantet fire sider fra hans bok «The Pirate» til av sine egne romaner. Robbins ville først saksøke, men lot seg til sist overbevise om at Ackers grep var en utbredt metode i postmodernistisk litteratur. Det endte med at han ga Acker en tilbakevirkende tillatelse til å bruke utdraget.

1927: Charles Lindberg landet på Le Bourget-flyplassen i Paris, som førstemann i verden til å krysse Atlanterhavet med fly. Lindbergh hadde brukt 33 og en halv time på turen. Den historiske flyturen var gjenstand for kolossal oppmerksomhet, og det er anslått at 150.000 publikummere sto klare til å ta imot Lindbergh da han landet. Mengden halte flygerhelten ut av cockpiten og bar ham på gullstol rundt på rullebanen. Imens så suvenirjegere sitt snitt til å rive til seg små biter av «Spirit of St. Louis», flyet som hadde båret Lindbergh de 580 milene fra Roosevelt Airfield i New York. Lindberghs bragd utløste en persondyrkelse som verden knapt hadde sett maken til. Hans biograf A. Scott Berg skriver at «folk oppførte seg som om Lindbergh hadde gått på vannet, ikke fløyet over det».

(©NTB)

Annonse
Annonse

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse