Annonse
Annonse
Preston Brooks. Foto: Wikimedia Commons
Preston Brooks. Foto: Wikimedia Commons

1856: Den amerikanske kongressmannen Preston Brooks slo sin meningsmotstander Charles Sumner halvt til døde med spaserstokken sin i senatet. Foranledningen var en tale der senatoren og slaverimotstanderen Sumner rettet hard kritikk mot Brooks’ fetter, som i likhet med Brooks selv var en glødende forsvarer av slaveriet. To dager etter talen gikk Brooks til angrep på Sumner i senatsbygningen. Med sin spaserstokk med gullknapp rettet han en serie knusende slag mot Sumners hode, og fortsatte slagserien med uforminsket styrke til spaserstokken brakk og Sumner lå i en blodpøl på gulvet. Angrepet i senatet, som skal ha påført Sumner hodeskader for livet, var et uttrykk for den ekstreme polariseringen mellom nord og sør som gikk forut for den amerikanske borgerkrigen. Hendelsen har gått inn i historien som «Prylingen av Charles Sumner».

1859: Skaperen av Sherlock Holmes, forfatteren og legen Arthur Conan Doyle, ble født i Edinburgh. Doyle sendte ut den første historien om mesterdetektiven i 1887. Skikkelsen ble svært populær i Storbritannia og USA, spesielt etter at historiene begynte å gå som føljetonger i magasinet The Strand. Doyle selv var derimot mektig lei av Holmes-figuren etter få år. I 1893 lot han detektiven falle i døden fra en klippe i novellen «The Final Problem». «Killed Holmes», noterte forfatteren i dagboken, og trodde dermed han var ferdig med skikkelsen for godt. Han tok feil. Ifølge BBC var publikum så forarget over detektivens død at The Strand mottok 20.000 abonnementsoppsigelser. I 1901 ga forfatteren etter for presset og lot Holmes gjenoppstå. Doyle endte med å skrive totalt fire romaner og 56 noveller om Sherlock Holmes og Dr. Watson, den siste i 1927.

2017: 20 mennesker mistet livet og 250 ble skadd da en selvmordsbomber sprengte seg utenfor Manchester Arena i Manchester. Terrorangrepet skjedde da publikum strømmet ut fra arenaen etter en konsert med Ariana Grande. Dagen etter tok IS på seg ansvaret for angrepet. Bombemannen, en 22-årig islamist som var født i Manchester av libyske foreldre, skal ha vært utestengt fra den lokale moskeen på grunn av sine ekstremistiske holdninger. Likevel sto han ikke på overvåkingspolitiets lister over personer som utgjorde en potensiell terrorfare. Terrorangrepet i Manchester var det mest dødbringende på britisk jord siden juli 2005, da 52 mennesker mistet livet i en serie bombeangrep rettet mot Londons kollektivtransportsystem.

(©NTB)

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til post@ksu.no.
For kommentarer vennligst bruk kommentarfeltet under.

Annonse
Annonse
Bok - tilbake til livet
Annonse

Hva skjer?

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansund og omegn. Det er gratis å legge til oppføring i kalenderen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i litt større format og tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Annonse

Våre utvalgte