Annonse
Annonse
Foto: Howard Chandler Christy / Public domain / Wikimedia Commons
Foto: Howard Chandler Christy / Public domain / Wikimedia Commons

1787: USAs grunnlov ble vedtatt i Philadelphia. Dokumentet som begynner med ordene «We the People» trekker opp prinsippene for all lovgiving og myndighetsutøvelse på føderalt nivå i USA, og regulerer også forholdet mellom føderasjonen, delstatene og de enkelte borgere. Den håndskrevne originalteksten er ført i pennen av en sekretær ved navn Jacob Shallus, som skal ha mottatt 30 dollar i honorar for arbeidet. Det fire siders dokumentet er skrevet på pergament av enten geit-, sau- eller kalvehud (forskerne er usikre), og omfatter omkring 4000 ord. Jacob Shallus hadde bare én dag på seg til å gjøre hele skrivejobben, og i farten kom han i skade for å utelate ett og annet ord som han senere så seg nødt til å skvise inn mellom linjene. Et sted har han også visket ut en hel linje ved å skrape den vekk med en pennekniv. Originalteksten til den amerikanske grunnloven oppbevares i The National Archives Building i Washington, D.C.

1948: Grev Folke Bernadotte ble drept i et attentat i Jerusalem. Den svenske filantropen og diplomaten huskes ikke minst for å ha organisert den storstilte evakueringen av skandinaviske fanger fra tyske konsentrasjonsleirer i 1945, foretatt med hvite busser. I 1948 fikk han i oppdrag av FN å megle i Palestinakonflikten. Som talsmann for en uavhengig, palestinsk stat kom han på kollisjonskurs med ytterliggående jødiske nasjonalister. 17. september stanset medlemmer av den paramilitære sionistorganisasjonen Lehi, også kalt Stern-ligaen, Bernadottes bilkortesje på vei gjennom Jerusalem. Terroristene skjøt Bernadotte og den franske obersten André Sérot. Grev Bernadotte hadde mottatt en drapstrussel tidligere på dagen, men avfeid den med ordene: «Jeg lar meg ikke skremme.»

2011: Protestbevegelsen Occupy Wall Street inntok plassen Zuccotti Park i New Yorks finansdistrikt. Demonstrantene kom til å holde skansen på plassen gjennom mange uker, i protest mot det de mente var samfunnsundergravende grådighet og korrupsjon i finansnæringen. Det var aktivister fra den canadiske miljø- og anti-forbruksorganisasjonen Adbusters som tok initiativet til demonstrasjonen. Ca. 1000 personer samlet seg på plassen den første dagen, under parolen «We are the 99 %». Parolen var en spissformulering av oppfatningen om at 99 prosent av USAs befolkning bærer byrdene for den ene, privilegerte prosentandelen som sitter med pengene og makten. I løpet av mindre enn en måned spredte aksjonene seg til 70 amerikanske byer. 15. oktober 2011 ble det holdt demonstrasjoner over store deler av verden.

(©NTB)

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til post@ksu.no.
For kommentarer vennligst bruk kommentarfeltet under.

Annonse
Årbok - Nordmøre Historielag
Annonse
Årbok - Nordmøre Historielag
Annonse

Hva skjer?

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansund og omegn. Det er gratis å legge til oppføring i kalenderen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i litt større format og tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Annonse

Våre utvalgte