Annonse
Annonse
Foto: Wikimedia Commons
Foto: Wikimedia Commons

14. e. Kr: Tiberius ble utropt til romersk keiser. Han overtok keisertronen etter sin stefar Augustus. Tiberius har gått inn i historien som en av Romerrikets mest beryktede keisere. Ikke minst den innflytelsesrike historikeren Tacitus’ beskrivelser av ham har bidratt til hans belastede ettermæle. Av Tacitus blir særlig den eldre Tiberius karakterisert som «en lumsk og blodtørstig tyrann» som «henga seg til enhver sletthet og skjendighet». Tacitus forteller også at keiserens voksende paranoia drev ham til å beordre et absurd antall henrettelser av romerske borgere. Senere historikere har trukket Tacitus’ fremstilling i tvil, og bildet av Tiberius er med tiden blitt mer nyansert. Etterfølgeren Caligula kom uansett til å stille Tiberius’ ry for grusomhet fullstendig i skyggen.

1793: Byggingen av United States Capitol, kongressbygningen i Washington D.C., begynte. Beliggenheten på Jenkins’ Hill (nå Capitol Hill) var blinket ut av den franske offiseren og ingeniøren Pierre Charles L’Enfant, som president George Washington hadde gitt oppdraget med å planlegge den nye hovedstaden. Selve bygningen var tegnet av legen og amatørarkitekten William Thornton. Det antas at Thornton hadde Phantéon i Paris i tankene da han tegnet midtpartiet med den store kuppelen, mens østveggen i Louvre trolig har vært modell for søyleradene på øst- og vestsiden. Bygningen sto ferdig i 1800, men etter at britene stakk byen i brann 14 år senere, gikk store deler av den tapt. Kuppelen som pryder bygningen i dag ble fullført i 1866.

1970: Jimi Hendrix ble funnet død i leilighetskomplekset Samarkand Hotel i London-bydelen Notting Hill. Obduksjonsrapporten konkluderte med at gitaristen var blitt kvalt av sitt eget mageinnhold, en skjebne han deler med rockenavn som Led Zeppelins trommelsager John Bonham (død 1980) og AC/DC-vokalist Bon Scott (1980). Hendrix ga sin siste offisielle konsert under The Open Air Love & Peace Festival på øya Fehmarn i Tyskland 6. september 1970. Konserten ble avsluttet med signaturnummeret «Voodoo Child (Slight Return)» fra albumet «Electric Ladyland». Hans siste offentlige opptreden var ifølge Wikipedia en uformell jamsession med Animals-vokalist Eric Burdon og hans nye band War på Ronnie Scott’s Jazz Club i London, to døgn før Hendrix døde. Jimi Hendrix ble 27 år gammel.

(©NTB)

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til post@ksu.no.
For kommentarer vennligst bruk kommentarfeltet under.

Annonse
Årbok - Nordmøre Historielag
Annonse
Årbok - Nordmøre Historielag
Annonse

Hva skjer?

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansund og omegn. Det er gratis å legge til oppføring i kalenderen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i litt større format og tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Annonse

Våre utvalgte