Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
20 september 2020 02:00
Del på Facebook
Foto: Daniel Nyblin (1856–1923) / Public domain / Wikimedia Commons
Foto: Daniel Nyblin (1856–1923) / Public domain / Wikimedia Commons

1793: Mytteristen Fletcher Christian døde på Pitcairnøyene, 28 år gammel. Christian hadde fire år tidligere ledet det berømte mytteriet om bord i handelsskipet HMS «Bounty». Ingen vet med sikkerhet hvordan Christian døde, men en tradisjon forteller at han ble drept i et slagsmål med noen av de mannlige innfødte på øyene der mytteristene hadde slått seg ned. En annen, mer vidløftig historie går ut på at Christian iscenesatte sin egen død, og i virkeligheten tok seg tilbake til England under falskt navn. Legenden kan ifølge litteraturhistorikere ha inspirert poeten Samuel Taylor Coleridge til å skrive det episke diktet «The Rime of the Ancient Mariner».

1946: Kong Christian X av Danmark erklærte Færøyenes to dager gamle uavhengighetserklæring for ugyldig, og oppløste det færøyske lagtinget. 14. september hadde færøyingene gått til folkeavstemning om forholdet til Danmark. I henhold til teksten på stemmeseddelen sto valget mellom å forbli i riksfellesskapet med Danmark, men med større grad av selvstyre, eller full løsrivelse fra Danmark. Tilhengerne av løsrivelse vant med knapp margin, og 18. september proklamerte lagtinget på Færøyene øyriket som selvstendig nasjon. Men fordi drøyt 4 prosent av velgerne hadde avvist begge alternativene ved å skrible «nei» på stemmeseddelen, og dermed gi sin stemme til et alternativ som ikke var uautorisert, mente det danske folketinget at hele valget var å anse som ugyldig. Etter nye forhandlinger med danskene ble det i 1948 vedtatt en lov om indre selvstyre for Færøyene. Loven innebar blant annet at færøysk ble godkjent som offisielt språk, og at øyene fikk egen valuta og regjering.

1957: Komponisten Jean Sibelius døde i sitt hjem i Järvenpää i det sørlige Finland. Det var da gått mer enn 30 år siden Finlands nasjonalkomponist skrev sine siste større verker, og den lange, forunderlig ufruktbare perioden fra 1926 til hans død blir gjerne omtalt som «stillheten i Järvenpää». Skaperen av verdensberømte komposisjoner som «Finlandia» og «Kareliasuiten» var kjent for å være sin egen argeste kritiker. Etter å ha fullført sin sjuende symfoni i 1924, skal han ha sagt til venner: «Hvis jeg ikke kan skrive en bedre symfoni enn min sjuende, så blir det min siste.» Sibelius holdt ord. I 1940 fylte han en skittentøykurv med manuskripter og brente dem på peisen hjemme, med sin kone Aino som forskrekket vitne. «Etter den tid ble han roligere og lettere til sinns,» fortalte Aino senere. Jean Sibelius ble 91 år gammel.

(©NTB)

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse