Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
24 september 2020 02:00
Del på Facebook
F Scott Fitzgerald i 1921. Foto: Public Domain / Wikimedia Commons
F Scott Fitzgerald i 1921. Foto: Public Domain / Wikimedia Commons

1896: Forfatteren Francis Scott Fitzgerald ble født i Minnesota. Hans mest kjente roman er utvilsomt «The Great Gatsby» (1925), der Fitzgerald skildrer selskapsliv, rastløshet og brustne illusjoner under «jazzalderen» i 1920-årenes USA. Romanen ble ingen umiddelbar suksess. Salget gikk langt tregere enn både forleggeren og forfatteren hadde håpet på, og kritikernes dom var blandet. Anmelderen i The Dallas Morning News konkluderte med at romanen markerte slutten på Fitzgeralds velmaktsdager som forfatter, og skrev at «man leser boken med en følelse av tristhet, ikke på vegne av figurene i fortellingen, men på vegne av herr Fitzgerald.» «The Great Gatsby» regnes i dag blant de mest sentrale romanene i amerikansk litteratur i det 20. århundre.

1957: Stadionanlegget Camp Nou ble åpnet i Barcelona. Det kolossale anlegget hadde da vært under oppføring i tre år, og avløste det gamle Camp de Les Corts som hjemmebane for fotballklubben FC Barcelona. Ifølge Wikipedia ble åpningen markert ved at erkebiskopen av Barcelona velsignet anlegget, før et mektig kor sang hallelujasekvensen fra Händels «Messias». Camp Nou er senere blitt utvidet flere ganger. Med sine nær 100.000 sitteplasser er anlegget Europas største fotballstadion. FC Barcelona planlegger likevel en utbygging som skal være ferdig til sesongen 2021–22, og vil øke tilskuerkapasiteten til 105.000. Publikumsrekorden på Camp Nou ble satt 5. mars 1986, før ståplassene forsvant. Denne kvelden spilte Barcelona og Juventus kvartfinale i Europacupen foran 120.000 tilskuere.

1988: Den canadiske sprinteren Ben Johnson stormet inn til gullmedalje på herrenes 100 meter sprint under OL i Seoul. Johnson satte ny verdensrekord med vinnertiden 9,79. Tre dager senere ble han diskvalifisert og fratatt medaljen, etter at det var påvist anabole steroider i blodet hans under en dopingtest. Johnsons underkjente rekordtid skulle vise seg vanskelig å slå med lovlige midler. Maurice Green tangerte den i 1999, og i 2002 så det ut til at Tim Montgomery hadde presset seg under den med sitt løp på 9,78 i Paris. Men etter at også Montgomery ble tatt for doping i 2005, ble alle hans rekorder slettet. Først i 2005 klarte jamaicaneren Asafa Powell å slå fuskerekorden med tiden 9,77. Den nåværende verdensrekorden er på 9,58, satt av Usain Bolt i Berlin i 2009.

(©NTB)

Annonse
Annonse

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse