Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
06 oktober 2020 02:00
Del på Facebook
DS «Haakon VII» i Trondheim, 1907 Foto: Anders Beer Wilse
DS «Haakon VII» i Trondheim, 1907 Foto: Anders Beer Wilse

1929: 18 menneskeliv gikk tapt da hurtigruteskipet DS «Haakon VII» grunnstøtte på Melsholmen ved Stavenes i Sogn og Fjordane. Ulykken skjedde i storm og tett mørke, klokken 22.30 om kvelden, mens skipet var på sørgående mellom Florø og Bergen. Etter grunnstøtingen sank skipet og ble liggende med bare baugpartiet og deler av overbygningen over vann. De første avisrapportene gikk ut på at så mange som 40 mennesker kunne ha mistet livet. Mannskapet og noen av passasjerene, anført av båtsmann Anders Andersen, klarte imidlertid å berge 55 av de 74 om bord opp på den nakne Melsholmen, der de tilbrakte natten mens de ventet på redningen. Båtsmannen ble senere belønnet med Medaljen for edel dåd. Det antas at sterk strøm var årsaken til at skipet var kommet ut av kurs.

1981: Egypts president Anwar Sadat ble drept i et attentat. Sadat var den første arabiske lederen som anerkjente staten Israel. I 1977 var han som første arabiske leder på offisielt besøk i landet, og to år senere undertegnet han en fredsavtale med sin israelske motpart Menachem Begin i Washington. Sammen med Begin mottok han også Nobels fredspris. Sadats forsonlige linje skaffet ham mange venner i Vesten, men vakte motvilje i store deler av den arabiske verden. 6. oktober 1981 overvar Sadat en militærparade i Kairo til minne om Yom Kippur-krigen. Plutselig stormet islamistiske geværmenn ut fra et av kjøretøyene og åpnet ild mot tribunen der presidenten sto. Sadat døde to timer senere av skadene han var påført.

2011: Det amerikanske magasinet Rolling Stone publiserte en leserkåring av 1980-årenes ti verste sanger. Redaksjonen ilte til med å understreke at dommen måtte stå for lesernes regning, og ikke var et uttrykk for bladets offisielle oppfatning. Femteplassen gikk til canadiske Men Without Hats og «Safety Dance». Wham inntok fjerdeplassen med «Wake Me Up (Before You Go Go)», mens Chris de Burgh fikk bronseplass med «Lady In Red». «The Final Countdown» med svenske Europe ble kåret til tiårets nest verste sang. Aller dårligst likt blant bladets lesere, med solid margin, var Starships Grammy-nominerte «We Built This City» fra 1985. Teksten var skrevet av Elton Johns faste samarbeidspartner, Bernie Taupin. Sangen nådde toppen av hitlista Billboard Hot 100 i november 1985.

(©NTB)

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse