Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
15 november 2020 02:00
Del på Facebook
Portrett av Isak Saba i 1906. Foto: Wikimedia commons
Portrett av Isak Saba i 1906. Foto: Wikimedia commons

1875: Den samiske politikeren, læreren og folkeminnegranskeren Isak Saba ble født i Nesseby i Finnmark. Saba ble som første same valgt inn på Stortinget 1906, og satt som Finnmark-representant for Arbeiderpartiet fra 1907 til 1912. Gjennom sitt virke som folkeminnegransker gjorde Saba en betydelig innsats for å fremme og bevare samisk kultur. I 1905 skrev han: «Ethvert folkeslag som ikke skal bli oppslukt av andre folkeslag, må ivareta sine folkemelodier, eventyr og sagn sammen med morsmålet og fedrenes skikker og seder.» Isak Saba huskes også som forfatteren av «Sami soga lávlla», eller Samefolkets sang, som ble vedtatt som samenes felles nasjonalsang på Samekonferansen 1986.

1940: Klokken 06.15 om morgenen lød «faren over»-signalet endelig over Coventry i England, etter den mest intense av bombenettene som rammet byen under 2. verdenskrig. Det tyske flyangrepet hadde kodenavnet «Operasjon Måneskinnsonaten» etter Beethovens verk, og startet om kvelden 14. november. I løpet av natten ble omkring 600 tonn eksplosiver og tusener av brannbomber sluppet over byen fra tyske bombefly. Da den nye dagen grydde, var to tredeler av byens bygningsmasse skadet. Mesteparten av sentrum var fullstendig utradert. Målet for bomberaidet var Coventrys omfattende metall- og rustningsindustri.

1959: Bonden Herbert Clutter, hans kone Bonnie og to av parets fire barn ble skutt og drept i sitt hjem i småbyen Holcomb i Kansas. Drapene og morderjakten som fulgte skulle bli emne for Truman Capotes berømte dokumentarroman «In Cold Blood», først publisert som føljetong i magasinet The New Yorker høsten 1965. Capote hadde brukt seks år på å skrive boka, og notatene hans fra bakgrunnsarbeidet skal ha fylt 8000 sider. Forfatteren var blitt besatt av saken etter å ha lest en nyhetsartikkel om drapene i en avis. Med bistand fra barndomsvenninnen Harper Lee (senere berømt for romanen «To Kill a Mockingbird») drev han research i månedsvis blant lokalbefolkningen i Holcomb. Senere gjorde han også intervjuer med de to fengslede drapsmennene. Dokumentarromanen kom ut i bokform i 1966, etter at gjerningsmennene var henrettet.

(©NTB)

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse