Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
04 oktober 2021 02:00
Del på Facebook

1888: Skøyteløperen Oscar Mathisen ble født i Kristiania. Gutten fra Ruseløkkveien i Vika skulle gjøre «uslåelige» rekorder til sitt varemerke som idrettsmann. Hans legendariske tid på 1500 meter fra 1914 (2.17,4) ble ikke slått før i 1937, og hans rekord på 1000 meter fra Davos i 1909 ble stående i 21 år. Konkurrentene hans brukte 14 år på å knekke rekorden han satte på 500 meter i Kristiania i 1914. I årene fra 1908 til 1914 vant Mathisen fem verdensmesterskap og tre europamesterskap på skøyter. Han huskes fremdeles som en av skøytesportens aller største utøvere – etter manges mening den største. Sportsjournalisten Hjalmar Thorstensen skrev om ham: «Naar Landets Skøitehistorie skal skrives, vil et av de skjønneste Blade bli viet Skøitekongen Oscar Mathisen.»

1918: Rundt 100 mennesker mistet livet da ammunisjonsfabrikken T.A. Gillespie gikk i luften i Syraville i New Jersey. Det er ikke kjent hva som utløste katastrofen, men eksplosjonene ved fabrikken, som var en av de største i sitt slag i verden, pågikk i tre døgn. Ueksploderte sprenglegemer ble slynget ut fra branntomten og regnet over distriktet i en omkrets av to kilometer. Da drønnene fra fabrikken endelig stilnet, var 300 bygninger jevnet med jorden. Alle innbyggerne i Syraville måtte evakueres og hele byen bygges opp på nytt. Et århundre etter katastrofen ligger det fortsatt et stort antall skarpe sprenglegemer i området. I 2007 måtte arbeidene med å bygge en lekeplass ved en skole utenfor Syraville stanses fordi det var funnet en blindgjenger på stedet.

1957: Sputnik 1 ble skutt opp fra rakettoppskytingsbasen Bajkonur Kosmodrom i Sovjetunionen og sendt i bane rundt Jorden, som den første satellitten i historien. Den kuleformede satellitten hadde en diameter på snaut 60 cm og suste rundt kloden i en hastighet av 29.000 kilometer i timen. De første 21 døgnene sendte satellitten ut radiosignaler, inntil batteriene i radiosenderen gikk tomme. Nyheten om Sputnik 1 slo ned som en bombe i USA, der man hadde regnet med at sovjetrusserne lå langt etter i den romteknologiske utviklingen, og førte til en kritisk gjennomgang av det amerikanske romprogrammet. Oppskytingen av Sputnik 1 blir gjerne omtalt som startskuddet for romkappløpet mellom USA og Sovjetunionen.

(©NTB)

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse