Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
20 oktober 2021 02:00
Del på Facebook

1947: «The House Committee on Un-American Activities» begynte sin etterforskning for å avdekke kommunister i den amerikanske filmindustrien. Komiteen var et organ under Kongressen. Etterforskningen besto blant annet i at en lang rekke Hollywood-størrelser ble avhørt om sine politiske sympatier og oppfordret til å angi kolleger som kunne tenkes å være kommunister. Som følge av etterforskningen ble mer enn 300 regissører, skuespillere, manusforfattere og andre kunstnere svartelistet og boikottet av filmindustrien. Blant navnene på svartelisten var filmskaperen og skuespilleren Orson Welles, romanforfatteren Dashiell Hammett og dramatikeren Arthur Miller.

1951: Den såkalte «Johnny Bright-hendelsen» inntraff i Stillwater i Oklahoma. Under en collegekamp i amerikansk fotball ble den svarte quarterbacken Johnny Bright slått bevisstløs tre ganger av spillere på det helhvite motstanderlaget. Fotografen Don Ultang knipset en bildeserie av det siste overfallet, som påførte Bright en brukket kjeve. Bildene av den rasistisk motiverte voldshandlingen fant veien til forsiden av magasinet Life og ble belønnet med Pulitzerprisen. Representanter for det angripende laget nektet likevel for at spillerne deres hadde begått noe regelbrudd. Først i 2005 ba Oklahoma State University offisielt om unnskyldning for lagets opptreden under kampen i 1951. Johnny Bright hadde da vært død i 22 år.

1982: 66 mennesker ble trampet til døde under en europacupkamp i fotball på Luzjniki stadion i Moskva. Kampen sto mellom hjemmelaget FK Spartak Moskva og nederlandske HFC Haarlem. Været i Moskva var kaldt og ugjestmildt, og noen minutter før kampslutt begynte hundrevis av frosne tilskuere å strømme ut av stadion for å rekke en T-baneavgang. En dødelig dominoeffekt oppsto da noen av tilskuerne falt i trappene og ble knust under mengden som presset på bakfra. Sovjetiske myndigheter var svært tilbakeholdne med informasjon om katastrofen. Da sportsavisen Sovetsky Sport brakte et utførlig referat fra kampen dagen etter, var ulykken ikke nevnt med et ord. Antallet dødsofre ble ikke kjent før i 1989. Tragedien i Moskva var ifølge Wikipedia den verste stadionkatastrofen i Sovjetunionens historie.

(©NTB)

Annonse
Annonse

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse