Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
31 oktober 2021 02:00
Del på Facebook

1878: «Århundrets brann» brøt ut i Stockholm sentrum, da den dampdrevne kjempemølla som bar navnet Eldkvarn gikk opp i røyk. Mølla var bygd i 1805 og lå på det ytterste hjørnet av Kungsholmen, på tomten der Stockholms rådhus ligger i dag. Brannen, som skal ha blitt antent da en knust gasslampe antente melstøvet i mølla, var så voldsom at den lyste opp hele den svenske hovedstaden. «Ett utomordentligt storartat, fastän hemskt skådespel,» skrev avisen Dagens Nyheter om det blendende skuet. Hendelsen har gitt opphav til uttrykket «sedan Eldkvarn brann», en talemåte som indikerer at noe skjedde for svært lenge siden, akkurat slik vendingen «siden Ålesund brant» gjør det på norsk.

1918: Den østerrikske maleren Egon Schiele døde av spanskesyken i Wien, 28 år gammel. Schiele debuterte i 1909 og etablerte seg som et sentralt navn innen europeisk ekspresjonisme. Han ble utkalt som soldat i den pågående verdenskrigen i 1915, men våren 1918 overført til en tilsynelatende fredelig post ved forsvarsmuseet i Wien. Samme høst nådde spanskesykens svært hissige andrebølge byen. Både Schiele og hans kone Edith ble smittet. I et brev til moren skrev maleren: «Edith fikk spanskesyken for åtte dager siden og har lungebetennelse. Hun er gravid i sjette måned. Sykdommen er svært alvorlig og livstruende; jeg forbereder meg på det verste.» Edith døde 28. oktober. I løpet av de neste tre dagene tegnet Schiele noen skisser av sin avdøde kone. De ble hans siste arbeider, før han selv bukket under for sykdommen.

1941: Arbeidet med det kolossale presidentmonumentet i Mount Rushmore i South Dakota ble avsluttet. Skulptøren Gutzon Borglum hadde brukt 14 år på å hogge ut bystene av George Washington, Thomas Jefferson, Theodore Roosevelt og Abraham Lincoln i fjellveggen. Til å hjelpe seg hadde han en stab på omkring 400 arbeidere. Borglum så opprinnelig for seg at Jeffersons hode skulle være til høyre for Washington. Ettersom arbeidet skred fram, fant man imidlertid at steinen på dette stedet var for løs. Jeffersons påbegynte hode ble derfor sprengt bort med dynamitt og i stedet hogd ut på Washingtons venstre side. På grunn av pengemangel måtte Borglum også gi avkall på planen om å vise Washingtons skikkelse helt ned til beltet. Borglum døde i mars 1941, og rakk aldri å se monumentet ferdig.

(©NTB)

Annonse
Annonse

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse