Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
06 november 2021 02:00
Del på Facebook

1632: Kong Gustav II Adolf av Sverige falt i slaget ved Lützen. Kongen hadde besteget tronen i 1611 og innledet det som skulle bli Sveriges drøyt hundreårige epoke som stormakt i Europa. Han vant ry som en briljant feltherre og er blitt betegnet som en forløper til moderne krigskunst. Slaget ved Lützen var en del av Trettiårskrigen, der Sverige og deres protestantiske allierte kjempet mot katolske armeer under den tysk-romerske keiseren. Det fortelles at kongen red i fremste linje da han ble truffet av en kule i lungen, og deretter red seg vill bak fiendens linjer i den tette røyken på slagmarken. Her ble han rammet av et skudd i ryggen og et stikk i brystet. Kongens stridshest, en oldenburger ved navn Streiff, overlevde slaget. I dag kan den 400 år gamle hesten beundres i utstoppet tilstand på Livsrustkammeret i Stockholm.

1880: Robert Musil ble født i Klagenfurt. Østerrikeren har fått ry som en av det 20. århundres store fornyerne av romanlitteraturen, ikke minst takket være hovedverket «Mannen uten egenskaper», en aldri fullført trebindskoloss som han skrev på gjennom mer enn 20 år. I romanen beskriver han bl.a. det smuldrende Habsburgmonarkiets siste fase før utbruddet av 1. verdenskrig. Første bind kom ut i 1930, andre bind i 1933. Musil skrev fortsatt på det tredje da han døde lutfattig av slag i Sveits i 1942, 61 år gammel. Han enke Martha sørget for at det ufullførte tredjebindet ble utgitt året etter. Robert Musils bøker var forbudt i Tyskland under naziregimet. I årene etter krigen var østerrikerens livsverk mer eller mindre glemt, inntil det ble «gjenoppdaget» i 1950-årene.

1986: Alex Ferguson overtok som manager i Manchester United. Ferguson hadde begynt sin managerkarriere i den skotske 2.-divisjonsklubben East Stirlingshire i 1974, før han overtok tømmene i henholdsvis St. Mirren og Aberdeen. Han førte Aberdeen til tre skotske ligagull og en sensasjonell seier i europacupen for cupvinnere i 1983. En kort periode var han også sjef for det skotske landslaget. Fergusons første tid i Manchester ble tornefull. Hans debutkamp i sjefsstolen endte med tap 0–2 mot Oxford United, og Ferguson måtte konstatere at store deler av spillerstallen hans var moden for utskiftning. Først i 1990 tok han sitt første trofé med klubben, da United vant FA-cupen. I løpet av sine 26 år som United-sjef skulle Ferguson bli den mestvinnende manageren i engelsk fotballhistorie.

(©NTB)

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse