Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
08 november 2021 02:00
Del på Facebook

1895: Den tyske fysikeren Wilhelm Röntgen oppdaget røntgenstråling under eksperimenter med elektrisitet. Röntgen skulle egentlig studere katodestråler, eller elektronstrømmer i vakuumrør, da han sent om ettermiddagen 8. november 1895 observerte et ukjent strålingsfenomen i laboratoriet. Inntil videre ga han fenomenet navnet X-stråling (derav betegnelsen X-rays på engelsk). Oppdagelsen gjorde fysikeren så opprømt at han spiste og sov i laboratoriet de neste sju ukene. 22. desember foretok han historiens første eksperiment med røntgenstråling på et menneske, nærmere bestemt hans kone, som lot ham avfotografere hånden sin. Da en blek Anna Bertha Röntgen fikk se bildet av knokkelhånden med to ringer på ringfingeren, skal hun ha utbrutt: «Jeg har sett min egen død.» Wilhelm Röntgen ble tildelt Nobelprisen i fysikk i 1901.

1939: Adolf Hitler unnslapp et attentat i Bürgerbräukeller i München. Ølhallen hadde vært åsted for det såkalte ølkjellerkuppet i 1923, og fra 1933 holdt Hitler hvert år en tale i hallen på årsdagen for det nazistiske kuppforsøket. Forut for markeringen i 1939 hadde møbelsnekkeren og kommunisten Georg Elser plassert en tidsinnstilt bombe bak talerstolen i Bürgerbräukeller. En endring i programmet førte imidlertid til at føreren avsluttet talen sin tidligere enn planlagt og forlot lokalet 13 minutter før bomben sprang. Åtte personer ble drept og 57 skadd i eksplosjonen. Hitler erklærte at han anså det mislykkede attentatforsøket som et bevis på at han hadde forsynet med seg i kampen for å nå sine mål. Attentatmannen Georg Elser satt fengslet helt fram til 9. april 1945, da han ble henrettet i konsentrasjonsleiren Dachau.

1973: Det ensomme treet i Ténéré ble felt. Det lave, værbitte akasietreet sto i Ténéré-ørkenen i Niger, en del av Sahara-ørkenen, og var kjent som verdens ensomste tre. Treet skulle etter sigende være det eneste i en omkrets av 400 km (noen kilder oppgir 150 km). Det vokste langs en gammel karavanerute og var et levende landemerke for kameldrivere gjennom mange tiår. Nomadene i området anså det som hellig. «Man er nødt til å se treet for å tro at det finnes», skrev en fransk offiser i 1939. Det ensomme treet var det siste gjenlevende av trærne i en akasielund som en gang hadde stått på stedet. Undersøkelser viste at røttene rakk minst 35 meter ned i bakken. I 1973 ble treet rent over ende av en full lastebilsjåfør. Samme år ble restene av det flyttet til Nigers nasjonalmuseum i Niamey. En metallskulptur er reist på stedet der treet sto.

(©NTB)

Annonse
Annonse

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse