Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
19 februar 2023 02:00
Del på Facebook

1945: Amerikanske styrker gikk i land på øya Iwo Jima, og et av de hardeste slagene under krigen i Stillehavet begynte. Den strategisk viktige øya ble forsvart av 22.000 japanske soldater. Av disse valgte bare noen få hundre å overgi seg, mens de øvrige ble drept eller begikk selvmord. Amerikanerne mistet i underkant av 7000 soldater i kampene. Fotograf Joe Rosenthals bilde av en gruppe soldater som reiser det amerikanske flagget på Iwo Jima fire dager etter landgangen er blitt ikonisk. I 2006 laget Clint Eastwood to spillefilmer om slaget: «Flags of Our Fathers» beskrev hendelsene fra amerikansk synsvinkel, og «Brev fra Iwo Jima» fra japansk. Sammenlagt ble de to filmene nominert til seks Oscar-priser.

1952: Knut Hamsun døde i sitt hjem på gården Nørholm utenfor Grimstad, 92 år gammel. Han etterlot seg et av de betydeligste og mest innflytelsesrike forfatterskapene i det 20. århundre. «Jeg anser ham for å være et av tidens største mennesker,» sa Albert Einstein om nordmannen. Thomas Mann sammenlignet ham med Homer og Dostojevskij. «Hamsun lærte meg å skrive,» uttalte Ernest Hemingway. «Jeg ser ikke noen som kan sidestilles med Hamsun i skaperkraft,» fastslo Maksim Gorkij. «Det har aldri oppstått et rikere utrustet menneske i Norge,» mente Sigurd Hoel. Under rettsoppgjøret fikk dikteren diagnosen «varig svekkede sjelsevner» og ble dømt til å betale 325.000 kroner til statskassen for sin aktivitet under okkupasjonen. Hamsun er gravlagt på Nørholm.

1985: «Eastenders» hadde premiere på BBC. Såpeserien var tenkt som en konkurrent til suksessen «Cononation Street», som hadde gått på ITV siden 1960. Handlingen i «Eastenders» er lagt til et arbeiderklassemiljø på Londons østkant, der seerne får følge flere familier gjennom gleder og sorger. Serieskaperne la vekt på at figurene skulle være troverdige. Lesie Grantham, som spilte den bråsinte pubeieren Den, hadde sonet ti år i fengsel for drap da han ble rekruttert til serien. «Eastenders» gikk på NRK fra 1987 til 1991, men ble aldri noen stor seermagnet i Norge. Derimot tok britene imot serien med åpne armer. De to mest sette dramaepisodene i britisk TV-historie er begge fra «Eastenders», og hver for seg samlet de flere seere enn Live Aid-konserten i 1985. 38 år etter premieren går «Eastenders» fortsatt to ganger ukentlig på BBC.

(©NTB)

Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Innlogging

Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse