Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
20 februar 2023 02:00
Del på Facebook

1916: Den svenske kullkjøreren Karl Vesterberg rykket inn en ekteskapsannonse i Stockholms-Tidningen. I teksten ga han seg ut for å være en velhavende «verksmester og villaeier» som søkte bekjentskap med en «hederlig och god flicka (eller änka)» fra arbeiderklassen. «Någon förmögenhet önskvärd», presiserte han. Han undertegnet med «Sol och Vår». En kvinne som svarte på annonsen, møtte bedrageren og lånte ham 2000 kroner. Deretter forsvant han. Vesterberg ble senere pågrepet og dømt til seks måneders straffarbeid. Signaturen hans er opphavet til «sol- og vårmann», et synonym for kjærlighetssvindler som har gått inn i både svensk og norsk språk. Et berømt eksempel i Sverige er den fallerte forretningsmannen Gustaf Raskenstam. I løpet av 1930- og 40-årene skal han ha innledet romanser med minst 130 kvinner – og svindlet dem alle.

1936: Den tyske teater- og filmskuespilleren Max Schreck huskes for én film: regissør F. W. Murnaus ekspresjonistiske vampyrepos «Nosferatu» fra 1922. Filmen hadde undertittelen «Eine Symphonie des Grauens» (en symfoni i skrekk) og var basert på Bram Stokers roman «Dracula» fra 1897. Max Shrecks bleke, langfingrede nærvær i rollen som grev Orlok gjorde greven til en av de mest ikoniske figurene fra skrekkfilmens barndom. Etter premieren saksøkte Bram Stokers enke filmselskapet for krenkelse av opphavsretten. Enken fikk medhold, og retten bestemte at alle kopier av «Nosferatu» skulle brennes. Ifølge Wikipedia overlevde en enkelt kopi som hadde funnet veien ut av Tyskland. Max Schreck medvirket i ytterligere et tjuetall filmer, men samtlige er glemt.

1962: Astronauten John Glenn ble første amerikaner til å reise i bane rundt Jorden da han kretset tre ganger rundt kloden i romfartøyet «Friendship 7». Ferden varte i 4 timer, 55 minutter og 23 sekunder. I byen Perth i Australia tente innbyggerne alle lys i hus og gater da Glenn passerte på himmelhvelvingen. Glenn gikk senere inn i politikken og ble i 1974 valgt inn i senatet som representant for Ohio. Ti år senere forsøkte han forgjeves å bli nominert til demokratenes kandidat ved presidentvalget. I 1998 ble han det eldste mennesket som hadde reist i rommet, da han i en alder av 77 år deltok på en ni døgn lang ferd med romfergen «Discovery». Glenn døde i 2016, 95 år gammel.

(©NTB)

Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse