Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
21 februar 2023 02:00
Del på Facebook

1848: «Det kommunistiske manifest» kom ut i London, skrevet på tysk av Karl Marx og Friedrich Engels. Det agitatoriske kampskriftet inneholdt hovedlinjene i forfatternes analyse av det kapitalistiske samfunnet og et program for proletariatets revolusjonære kamp. Boka ble raskt oversatt til en rekke språk. Den utgjør en grunnstein i marxistisk ideologi og er blitt betegnet som et av de mest innflytelsesrike skriftstykker som noensinne er publisert. Engels ga i forordet til en tysk utgave i 1883 det meste av æren for boka til Marx, som han mente var den som hadde utviklet det teoretiske og ideologiske tankegodset. De berømte sluttordene i boka – «Proletarer i alle land, foren dere!» (norsk oversettelse Harald Holm, 1957) – står meislet inn i Karl Marx’ gravstøtte.

1878: Verdens første telefonkatalog kom ut i New Haven i Connecticut. Katalogen var trykt på et enkelt stykke kartong og omfattet alle de 50 abonnentene i byen. Bare navnene på abonnentene sto oppført, og ingen numre, siden sentralen ble betjent manuelt av operatører som kjente alle på listen. Rundt en tredel av abonnentene var private, mens flertallet var forretningsvirksomheter og offentlige kontorer. New Haven-katalogen kom ut mindre enn to år etter at Alexander Graham Bell hadde tatt patent på telefonen. I Norge fikk vi vår første «telefonkatalog» i 1880, da International Bell Telephone Company rykket inn en annonse i Morgenbladet med oversikt over alle norske abonnenter. Listen inneholdt 169 oppføringer.

1976: De første paralympiske vinterlekene åpnet i Örnsköldsvik i Sverige. Lekene samlet 198 utøvere med funksjonshemning fra 16 land, blant dem 23 fra Norge. Vest-Tysland toppet medaljestatistikken foran Sveits og Finland, med Norge som fjerde beste nasjon. Den norske troppen vant alle sine 12 medaljer (7 gull, 3 sølv og 2 bronse) i langrenn. Sommerstid er det blitt holdt paralympiske leker siden 1960, da Roma var vertskap. Spiren til paralympiske leker kan likevel spores til sommer-OL i London i 1948, ifølge Wikipedia. Mens London-lekene pågikk, arrangerte den tyske nevrologen Ludwig Guttmann et rullestolrace for krigsveteraner med ryggmargskader ved et sykehus i Buckinghamshire. Racet gikk inn i historien som «The 1948 International Wheelchair Games».

(©NTB)

Annonse
Annonse
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse