1680: Catherine Monvoisin, bedre kjent som La Voisin, ble brent på bålet i Paris. Den 40-årige spåkvinnen var sentrum for en spektakulær giftmordaffære som rystet Frankrike under Ludvig XIV. I flere år hadde det gått rykter om at et nettverk av spåkvinner drev handel med dødelige gifter i Paris, og at kundelisten deres bl.a. omfattet aristokrater med mordplaner. Gjennom arrestasjoner av flere giftblandere klarte politiet å nøste seg fram til La Voisin, som de mente var selve edderkoppen i nettverket. Totalt 218 personer ble arrestert i forbindelse med saken. 36 ble henrettet. En særlig pikant omstendighet var at Madame de Montespan, en av kong Ludvigs elskerinner, var mistenkt for å ha kjøpt gifter av La Voisin med tanke på å begå kongemord. Hun ble aldri tiltalt. La Voisin ble brent på Palce de Grève, dagens Place de l’Hôtel-de-Ville.
1756: 32 mennesker omkom i steinskredet som gikk ved den lille bygda Tjelle i Møre og Romsdal. Med en masse på ufattelige 15 millioner kubikkmeter stein, skal Tjelle-skredet ha vært det største i Norge i historisk tid. Ifølge øyevitner ristet grunnen i mils omkrets idet et fryktelig bulder fylte lufta, et kok av gnister og ildtunger sto opp fra de styrtende steinmassene, og det bredte seg en lukt av svovel. Da raset traff Langfjorden, reiste en 50 meter høy flodbølge seg og raserte alt på sin vei. «Jeg kan ikke beskrive hva livsfare, skade, nød og forskrekkelse vi alle som bodde på dette sted var satt i,» skrev bygdas kapellan om hendelsen. «Thi vi forestilte oss ei annet enn at Herrens siste dag var kommet, og bad Gud om å gjøre oss verdige og beredte til å stilles for Dommen.»
1943: Sophie og Hans Scholl ble henrettet i München. Søskenparet hadde vært ledende skikkelser i «Den hvite rose», en antinazistisk aktivistgruppe som oppfordret tyske borgere til motstand mot Hitler-regimet under 2. verdenskrig. De to ble arrestert av Gestapo mens de delte ut regimekritiske løpesedler til medstudenter ved universitetet i München. En såkalt folkedomstol dømte Sophie (21) og Hans (24) til døden etter en summarisk rettssak, og søsknene ble ført til giljotinen samme ettermiddag. I etterkrigstidens Tyskland skulle «Den hvite rose» bli et sentralt symbol på ikkevoldelig motstand mot tyranni. Sophie Scholls historie er fortalt i spillefilmen «Sophie Scholls siste dager» (2005), med Julia Jentsch i tittelrollen.
(©NTB)