Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
11 april 2023 02:00
Del på Facebook

1775: James Parkinson ble født i London. Den allsidige legen, paleontologen og geologen var brennende politisk engasjert og ivret blant annet for kvinnelig stemmerett. I folkeopplysningens navn skrev han dessuten verker som «Dangerous Sports», en bok myntet på å advare barn mot uvettig og helseskadelig lek. Ettertiden forbinder ham fremfor alt med Parkinsons sykdom. I 1817 ga Parkinson ut en bok der han beskrev en lidelse han kalte «shaking palsy» (skjelvende pareser). I boka beskrev han tre av sine egne pasienter og tre personer han hadde observert på gaten. Navnet Parkinsons sykdom dukket ikke opp før i 1870-årene, et halvt århundre etter legens død. Hvert år markeres den internasjonale parkinsondagen på James Parkinsons fødselsdag.

1968: Den tyske studentlederen og marxisten Rudi Dutschke ble skutt i Berlin. Dutschke var født i 1940 i det som skulle bli Øst-Berlin, men hoppet av til Vesten i 1961. Som aktivist og talsmann for studentopprøret, organiserte han en rekke store demonstrasjoner, blant annet mot USAs krigføring i Vietnam. 11. april 1968 ble han skutt ned på åpen gate av en høyreradikal attentatmann. Dutschke overlevde med omfattende hodeskader og valgte å emigrere til England av hensyn til familiens sikkerhet. Fra 1971 bodde han med kone og barn i Aarhus i Danmark, der han var tilknyttet byens universitet. De nevrologiske ettervirkningene av attentatet i Berlin kom til å prege Dutschke for resten av levetiden. Julaften 1979 druknet han etter å ha fått et epileptisk anfall i badekaret. Han ble 39 år.

1970: Formuleringen «Houston, we have a problem» er gått inn i all verdens språk som et uttrykk for uforutsette vanskeligheter. Uttrykket skriver seg fra den feilslåtte Apollo 13-ferden, en amerikansk måneekspedisjon som ble skutt opp fra Kennedy Space Center i Florida 11. april 1970. En eksplosjon i en oksygentank 330.000 kilometer fra jordkloden førte til at månelandingen måtte avlyses og fartøyet gjøre vendereis. De berømte ordene ble ytret av astronautene James Lowell og Jack Swigert da de informerte NASA-senteret i Houston om uhellet. I virkeligheten uttalte de setningen i fortid («OK Houston, we’ve had a problem here»), men i popularisert form er den blitt omskrevet til presens. Etter en ytterst dramatisk ferd, landet astronautene uskadde i Stillehavet en uke etter oppskytingen.

(©NTB)

Annonse
Annonse
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse