Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
10 april 2023 02:00
Del på Facebook

1815: Det største vulkanutbruddet i historisk tid inn inntraff på øya Sumbawa i Indonesia. Vulkanen Tambora hadde vært ansett som sovende gjennom flere hundre år, men da den våknet til liv om formiddagen 10. april 1815, var det med et utbrudd som drepte 10.000 mennesker og begravde det lille kongedømmet Tambora fullstendig. Det antas at ytterligere 80.000 øyboere døde av sult og sykdom i kjølvannet av det fem dager lange utbruddet. Vulkansk svevestøv la seg som et slør over hele den nordlige halvkule og fikk temperaturene til å synke i Nord-Asia, Europa og Nord-Amerika, med sviktende avlinger og hungersnød som følge. Tamboras utbrudd var trolig også årsaken til at sommeren året etter ble en av de kaldeste i menneskehetens nyere historie. 1816 har gått inn i erindringen som «Året uten sommer».

1849: Oppfinneren Walter Hunt tok patent på den moderne sikkerhetsnålen. Hunts nyvinning besto i år utstyre nålen med fjærmekanisme og en klemme som dekket nålespissen, slik at nålen kunne lukkes forsvarlig. Dermed løste amerikaneren et nærmere 4000 år gammelt problem. Sikkerhetsnålen skal ha vært kjent blant de gamle egypterne og antas å ha sett dagens lys rundt 2000 år før vår tidsregning, men det var først etter Hunts inngripen at nålen ikke lenger kunne åpne seg i utide. Hunt fikk likevel begrenset glede av oppfinnelsen sin. Han solgte patentet for 400 dollar for å slette en gjeld til en venn. Selskapet som kjøpte Hunts patent, W.R. Grace and Company, håvet inn millioner av dollar på oppfinnelsen hans i årene som fulgte.

1970: Paul McCartney annonserte oppløsningen av The Beatles i et presseskriv. Skrivet, som ble sendt ut i forbindelse med lanseringen av hans første soloalbum, hadde form av et intervju. I intervjuet går det fram at McCartney bryter med The Beatles av personlige, forretningsmessige og musikalske årsaker. På spørsmål om han ser for seg at Lennon og McCartney vil kunne komme til å gjenoppta sitt kunstneriske partnerskap i fremtiden, svarer han: «Nei.» Det er blitt påpekt at intervjuet ikke inneholder noen direkte erklæring om at bandet er permanent oppløst. McCartneys uttalelser var likevel kontante nok til at de ble slått stort opp i pressen, og snart var nyheten om The Beatles’ endelikt spredd over hele kloden.

(©NTB)

Annonse
Annonse
Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse