Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
09 april 2023 02:00
Del på Facebook

1865: Sørstatsgeneralen Robert E. Lee overga seg til unionsstyrkene ved Richmond i Virginia, sammen med sin 27.000 mann store «Army of Northern Virginia». Unionsgeneralen Ulysses S. Grant aksepterte kapitulasjonen. Begivenheten markerte i realiteten slutten på den amerikanske borgerkrigen. I løpet av ukene som fulgte, valgte alle sørstatshærens avdelinger å følge general Lees eksempel. General Grant ga Lee og hans menn sjenerøse betingelser. Etter avvæpningen fikk soldatene reise hjem, og general Lee selv fikk beholde sin hest og offiserssabel som et tegn på fredsvilje og respekt. I sørstatene dyrkes Robert E. Lee ennå som en av borgerkrigens store helter. Etter krigen arbeidet han for forsoning mellom nord og sør, og fra 1865 til sin død i 1870 var han president for et privat universitet i Virginia. Lee skal ha uttalt til en kollega ved universitetet at det å ta en militær utdannelse var hans livs største feilgrep.

1940: Den tyske krysseren Blücher ble senket i Drøbaksundet. Det drøyt 200 meter lange slagskipet var bygd i Kiel og sjøsatt sommeren 1937. 9. april 1940 var Blücher flaggskip for den tyske invasjonsflåten som var på vei mot Oslo å besette byen fra sjøsiden. De mørklagte krigsskipene ble først observert i Ytre Oslofjord ved 23-tiden om kvelden 8. april. Klokken 04.21 åpnet hovedbatteriet på Oscarsborg festning ild mot Blücher. To fulltreffere gjorde stor skade på skipet og antente blant annet et ammunisjonsmagasin. Kort etter ble krysseren truffet av to torpedoer, den ene midtskips. Klokken 06.22 krenget skipet over mot babord og sank ved Askholmene, der det ble liggende med kjølen i været på mellom 59 og 92 meters dyp. Ifølge store norske leksikon omkom nærmere 1000 tyskere under senkningen av Blücher.

2005: Prins Charles av Storbritannia og Camilla Parker Bowles giftet seg under en borgerlig seremoni i Windsor. Ifølge engelsk Wikipedia skal paret ha blitt kjent i 1971 og innledet en kjærlighetsaffære som pågikk i to år. Affæren skal så ha blusset opp igjen i 1980, og på ny i 1986, mens Charles var gift med prinsesse Diana. I selvbiografien «Diana: Her True Story» (1992) beskriver prinsessen dagen hun fikk nyss om forholdet som «den verste i hennes liv». Vielsen av Charles og Camilla i 2005 vakte sterkt mishag hos tilhengere av den da avdøde prinsessen. Enkelte refererte til hendelsen som «Black Thursday», ettersom seremonien fant sted på en torsdag. Siden dronning Elizabeth IIs død i september 2022 har Camilla Parker Bowles hatt tittel som Dronning Camilla av Storbritannia.

(©NTB)

Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Innlogging

Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse