Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
13 april 2023 02:00
Del på Facebook

1742: Georg Friedrich Händels oratorium «Messias» hadde verdenspremiere i Dublin, på dagen fem år etter at komponisten var blitt rammet av slag. I tiden før han skrev verket, skal Händel ha gjennomgått en dyp depresjon og fryktet at hans kunstneriske åre var tørket inn for godt. Møtet med Charles Jennens’ libretto over bibelske emner fikk imidlertid kilden til å springe i ham på ny. Händel skrev verket i løpet av 24 maniske døgn i august og september 1741. Oratoriet skulle bli den da 56-årige årige Händels mest kjente komposisjon, ikke minst takket være det mektige «Hallelujakoret» som avslutter verkets annen del. «Messias» er i dag et av de mest oppførte korverkene i verden.

1852: Kjøpmannen Frank Winfield Woolworth ble født i New York. Woolworth blir av mange ansett som oppfinneren av billig-supermarkedet. Ved å inngå store kvantumsavtaler med leverandørene, sikret Woolworth seg varer til fast lavpris i stedet for å måtte kjøpslå om prisen foran hver leveranse. Han var også den første til å innføre selvbetjening i butikkene, slik at kundene kunne studere vareutvalget uten hjelp av en ekspeditør. Woolworth åpnet sitt første fem-cent-supermarked i 1879. I 1911 omfattet selskapet hans 586 butikker. Da han døde i 1919, eide Woolworth ca. 1000 butikker og en personlig formue på nærmere en milliard dollar etter vår tids pengeverdi. «Jeg er verdens dårligste salgsmann,» skal Woolworth en gang ha uttalt. «Derfor må jeg gjøre det lett for kundene å handle.»

1904: Krigsmaleren Vasilij Veresjtsjagin mistet livet da det russiske slagskipet «Petropavlovsk» sank i Gulehavet. Krigsmalere var lenge et vanlig syn under slag og militære operasjoner, på lignende måte som krigsfotografer i senere tider. Veresjtsjagin reiste til mange krigssoner og vant internasjonalt ry for sine nøkterne og realistiske fremstillinger av krigens grusomhet. Et av de mest berømte maleriene hans viser britiske soldater som henretter indiske opprørere ved å binde dem fast til kanonløp. Utstillinger av russerens bilder trakk fulle hus i byer som London, Berlin, og Wien i 1880-årene. En del av skildringene hans var så gruoppvekkende at de sjelden eller aldri ble utstilt. Slagskipet «Petropavlovsk» var involvert i Den russisk-japanske krig da det gikk på en japansk mine. Krigsmaleren var en av 680 menn som ble med skipet i dypet.

(©NTB)

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse