Annonse
NTB
Det hendte
NTB
14 april 2023 02:00
Del på Facebook

1865: President Abraham Lincoln ble skutt og dødelig såret under en teaterforestilling i Washington D. C. Attentatmannen var skuespilleren John Wilkes Booths. Booths scenekarriere blir ofte avskrevet som ubetydelig. Ikke desto mindre skal poeten Walt Whitman ha skrevet om Booths at han viste «glimt av genialitet» på scenen. Men Booths var også glødende sørstatspatriot og tilhenger av slaveriet, og da slaverimotstanderen John Brown ble hengt i 1859, holdt han personlig vakt ved galgen. I årene som fulgte, ble Booths ytterligere radikalisert. En periode gikk han med planer om å kidnappe presidenten. I stedet grep han sjansen da Lincoln overvar farsen «Our American Cousin» i Ford’s Theatre i Washington. Booths var sønn av skuespilleren Junius Brutus Booths, som var oppkalt etter Cæsars morder.

1912: Klokken 23.40 kolliderte passasjerskipet RMS «Titanic» med et isfjell i Nord-Atlanteren. Sammenstøtet ble opptakten til historiens mest omtalte skipsforlis. Tallet på omkomne har vist seg vanskelig å fastslå eksakt. Årsaken er dels at personer som avbestilte reisen i siste øyeblikk, aldri ble strøket fra passasjerlisten. Dels henger det også sammen med at noen av passasjerene var oppført under flere navn og derfor ble tellet to ganger. Anslagene over tallet på omkomne har variert mellom 1490 og 1635. The British Board of Trade opererer med 1514 omkomne og 710 overlevende, av totalt 2224 personer om bord. 31 norske statsborgere var med på reisen, hvorav 20 omkom. 19 av de norske omkomne var menn.

1979: «Blikktrommen» fikk prisen for beste fremmedspråklige film under Oscar-utdelingen i Los Angeles. Filmen var basert på Günter Grass’ roman av samme navn fra 1959, og regien var ved Volker Schlöndorff. Historien om elleve år gamle Oskar, som bestemmer seg for å slutte å vokse i protest mot voksenverdenens grusomhet, ble en av de mest sette filmene i Vest-Tyskland i 1970-årene. Den fikk imidlertid problemer med sensuren i Canada og den amerikanske delstaten Oklahoma. Årsaken var en scene der elleveåringen har seksuell omgang med en voksen kvinne. Filmen ble belønnet med Gullpalmen under filmfestivalen i Cannes i 1979. Siden juryen ikke klarte å velge mellom «Blikktrommen» og «Apocalypse Now», fikk begge filmene hver sin palme.

(©NTB)

Annonse
Annonse
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse