Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
15 april 2023 02:00
Del på Facebook

1846: En karavane med ni prærievogner skumpet ut fra byen Springfield i Illinois. Om bord i vognene var tre nybyggerfamilier på totalt 87 menn, kvinner og barn under ledelse av George Donner. Målet for reisen var California. Et forsøk på å ta en raskere rute enn den alminnelige fikk fatale følger for de reisende. Donner-gruppen («The Donner Party») ble sittende fast i snøen i Sierra Nevada-fjellene. Etter kort tid gikk gruppen tom for mat og brensel, og mange av gruppens medlemmer frøs i hjel. Sulten drev de øvrige til å spise de døde. En flokk på 15 personer forsøkte å ta seg ut av fjellene på truger, men alle så nær som to omkom. Av de 87 personene som forlot Springfield 15. april 1846, overlevde bare 48. Donner Memorial State Park, et minnested med besøkssenter og monument, ligger i dag på stedet hvor Donner-gruppen slo leir.

1989: 96 mennesker mistet livet da Liverpool og Nottingham Forest møttes til semifinale i FA-cupen på Hillsborough Stadium i Sheffield. Alle de omkomne var Liverpool-supportere. 766 personer ble skadd. Katastrofen inntraff da politiet besluttet å åpne portene til stadionanlegget for å slippe inn de mange som presset på ved inngangene. Hensikten skal ha vært å unngå supporterbråk. Da massene strømmet inn, oppsto et voldsomt trykk på de allerede fulle tribunene. De fleste av de omkomne ble klemt i hjel mot gjerdene. Hillsborough-katastrofen var den mest dødbringende stadionulykken i britisk historie. Den førte til totalforbud mot ståtribuner på fotballarenaer i de øvre divisjonene av engelsk og skotsk liga.

2010: Luftrommet over store deler av Europa ble stengt for trafikk. Årsaken var vulkanutbruddet under isbreen Eyjafjallajökull på Island. Utbruddet hadde begynt 20. mars, men blusset opp med fornyet styrke 14. april. En gigantisk sky av aske og vulkanske partikler bredte seg over De britiske øyer og kontinentet, der den utgjorde en fare for flytrafikken. Konsekvensen var at flyplasser over hele Europa ble stengt, mens titusener av passasjerer ble sittende fast og vente på at skyen skulle drive vekk og flytrafikken gjenopptas. Situasjonen ga opphav til nyordet «askefast». En av de mange askefaste var daværende statsminister Jens Stoltenberg, som måtte ta seg hjem fra Sveits med bil. Den britiske skuespilleren John Cleese skal ha brukt 30.000 norske kroner på å ta taxi den motsatte veien, fra Oslo til Brussel. Cleese hadde besøkt Oslo for å være gjest på «Skavlan».

(©NTB)

Annonse
Annonse
Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse