Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
16 april 2023 02:00
Del på Facebook

1850: En hengebru kollapset under soldater på marsj i Angers i det vestlige Frankrike. Hengebrua over elva Maine i Angers var kjent for å svaie faretruende i sterk vind. 16. april 1850 hadde to bataljoner allerede marsjert over den, men da den tredje skulle over, tiltok vinden i styrke. Det antas at soldatenes kropper ute på brua bidro til en seileffekt som satte konstruksjonen på større prøver enn vanlig. 483 soldater skal ha befunnet seg på brua da den kollapset. 226 av dem mistet livet. En lignende hendelse inntraff i det nåværende Salford utenfor Manchester i England i april 1831. 74 soldater var på vei over en hengebru i taktfast marsj, da brua brøt sammen under dem. Soldatene falt fem meter ned i den grunna elva under. Ingen liv gikk tapt i ulykken, men rundt 20 soldater kom til skade.

1889: Charlie Chaplin ble født i Londons East End. Han fikk en barndom som kunne ha vært en Dickens-roman verdig: Foreldrene var varietéartister og skilte lag da han var tre år. Faren døde av skrumplever da gutten var tolv, og da moren ble sendt på asyl, ble han innlosjert på en fattigskole. I 1903 fikk Chaplin sin første scenerolle i en oppsetning om Sherlock Holmes. Fra 1910 til 1912 var han med i truppen til teaterimpresarioen Fred Karno, mannen som gjorde pai-kasting til komisk standardnummer. Da truppen turnerte USA, ble unge Chaplin oppdaget av filmmakeren Mack Sennett. I 1914 filmdebuterte han i «Making a Living». Samme år gjorde den ikoniske landstrykerskikkelsen sin første opptreden på lerretet i «Kid Auto Races At Venice». Den tyske dramatikeren Bertolt Brecht sa en gang om Chaplin at han var det største teatergeniet i det 20. århundre.

1945: Slaget om Berlin begynte. Det skulle bli det siste større slaget på europeisk jord under 2. verdenskrig. Ifølge Wikipedia angrep Den røde hær med en styrke på totalt 2,5 millioner mann, og det er anslått at i underkant av en million tyskere var mobilisert til forsvaret av byen. Foruten rester av tyske divisjoner, ble det satt inn tvangsutskrevne gutter fra Hitlerjugend og såkalte Volkssturm-soldater helt opp til 60 år. Innen kampene stilnet 2. mai, hadde minst 150.000 sivilister og like mange tyske soldater mistet livet. I tillegg ble 134.000 tyskere tatt som krigsfanger. Historikeren Antony Beevor har anslått at mer enn 100.000 tyske kvinner kan ha blitt voldtatt av sovjetiske soldater under sluttkampen om Berlin.

(©NTB)

Annonse
Annonse
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse