Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
17 april 2023 02:00
Del på Facebook

1885: Karen Blixen ble født i Rungsted nord for København. Først nærmere 50 år senere, i 1934, debuterte hun som forfatter med novellesamlingen «Seven Gothic Tales» («Syv fantastiske fortellinger») under pseudonymet Isak Dinesen. Blixen hadde først skrevet manuskriptet på engelsk og siden oversatt det til dansk. Boka ble en verdenssensasjon, og med samlinger som «Vintereventyr» (1942) og «Skjebneanekdoter» (1958) kom Karen Blixen til å befeste sitt ry som en av de største historiefortellerne i europeisk litteratur. Selv pleide hun å sammenligne seg med Sjeherasad fra «1001 natt», som redder livet ved å fortelle et nytt eventyr hvert døgn. I 1950-årene var Blixen flere ganger kandidat til Nobelprisen, men fikk den aldri. Ved siden av H.C. Andersen og Søren Kierkegaard er hun trolig det mest berømte navnet i dansk litteratur.

1937: 149.415 tilskuere betalende tilskuere var trengt sammen på Hampden Park i Glasgow for å se fotballandskampen mellom Skottland og England. Ifølge Wikipedia er tallet fremdeles gjeldende publikumsrekord på en fotballkamp i Europa. Det er anslått at ytterligere 20.000 hadde tatt seg inn på stadion uten billett. Hampden Park var verdens største fotballstadion da den åpnet i 1903, med en tilskuerkapasitet på 100.000. I 1937 var kapasiteten utvidet til 150.000. Behovet for gigantarenaer hadde rot i den kolossale interessen for lokaloppgjørene mellom klubbene Rangers og Celtic, begge basert i Glasgow, og den bitre rivaliseringen mellom Skottland og England. En uke etter rekordkampen på Hampden Park, løste 147.365 personer billett samme sted for å overvære den skotske cupfinalen.

1960: Rockabilly-pioneren Eddie Cochran mistet livet i en trafikkulykke i London. Amerikaneren rakk bare å fullføre ett album i sitt 21-årige liv, men navnet hans er likevel udødeliggjort gjennom slagere som «C’mon Everybody», «Something Else», «Summertime Blues» og «Twenty Flight Rock». Cochran omkom da drosjen han satt i kolliderte med en lyktestolpe. Hans forlovede Sharon Sheeley og rockeren Gene Vincent var også i bilen, men begge overlevde med mindre skader. London-politiet konkluderte med at drosjesjåføren hadde vært skyld i ulykken og siktet ham for uaktsom kjøring. Sjåføren ble dømt til et halvt års betinget fengsel, i tillegg til 15 års inndragelse av førerkortet.

(©NTB)

Annonse
Annonse
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse