1864: 10.000 prøyssiske soldater gikk til stormangrep på de danske stillingene ved Dybbøl på Sønderjylland. Slaget var en del av 2. slesvigske krig mellom Preussen og Østerrike på den ene siden og Danmark på den andre. I anledning av krigen hadde kokebokforfatteren Anne Marie Mangor utgitt heftet «Kogebog for Soldaten i Felten», der hun beskrev hvordan noen enkle retter («kokt egg») og noen mindre enkle («stek») kunne tilberedes under primitive forhold. Fru Magnors gode råd kunne ikke hindre at de danske forsvarslinjene i Dybbøl raskt ble revet opp av prøysserne. Ifølge tysk Wikipedia falt 1670 danske soldater i trefningen, og 3600 ble tatt til fange. Nederlaget ved Dybbøl bidro til at danskene tapte krigen. I oktober samme år måtte danskekongen gi fra seg Schleswig-Holstein til kong Vilhelm I av Preussen.
1906: San Francisco ble rammet av jordskjelv. Selve hovedskjelvet satte inn klokken 05.12 om morgenen og la mesteparten av byen i ruiner. «Aldri før i moderne i historie er en by blitt så fullstendig ødelagt. San Francisco er borte,» noterte forfatteren Jack London. Skjelvets episenter lå bare ca. tre kilometer utenfor byen, og styrken i skjelvet er blitt anslått til mellom 7,7 og 8,25 på momentmagnitudeskalaen. Enda mer ødeleggende enn skjelvet var de utallige brannene som brøt ut etter at byens gassledninger var revet over. Tre firedeler av byens drøyt 400.000 innbyggere ble hjemløse i katastrofen, og minst 3000 mennesker mistet livet. Også de californiske byene San Jose og Santa Rosa ble hardt rammet. Jordskjelvet i San Francisco i 1906 var en av de dødeligste naturkatastrofene som har rammet USA.
1955: Fysikeren og nobelprisvinneren Albert Einstein døde på et sykehus i Princeton i New Jersey, 76 år gammel. Under obduksjonen samme dag så patologen Thomas Harvey sitt snitt til å sikre seg geniets hjerne for å studere den nærmere. Harvey tilbrakte de neste tiårene på flyttefot rundt om i USA, alltid med Einsteins hjerne med på flyttelasset. Han bodde i Kansas da en journalist klarte å oppspore ham (og hjernen) i 1978. Ifølge BBC skal Einsteins hjerne da ha ligget i en glasskrukke nedsenket i en ølkjøler. Harvey hadde i alle år fantasert om å publisere en banebrytende studie av hjernen, men fikk aldri realisert planen. Den merkelige historien om Einsteins hjerne er bl.a. fortalt i forfatteren Michael Paternitis bok «Driving Mr. Albert: A trip across America with Einstein’s brain» (1997).
(©NTB)