Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
19 april 2023 02:00
Del på Facebook

1917: Forfatteren Sven Hazel ble født på Sjælland. Dansken var døpt Børge Pedersen og skal ifølge eget utsagn ha vervet seg til tyske Wehrmacht i 20-årsalderen. Videre skal han ha deltatt som panservognsoldat under invasjonen av Polen i 1939, før han gjorde tjeneste på flere fronter og dessuten tilbrakte minst to perioder i fangeleirer. Hazels fremstilling av sitt liv som soldat og straffange er omdiskutert. Det er også reist tvil om hvorvidt bøkene hans er skrevet av ham selv. Imidlertid er det ingen uenighet om at Hazel er en av Danmarks bestselgende forfattere gjennom alle tider. Han debuterte med «De fordømtes legion» i 1953, og hans totalt 14 romaner med handling fra 2. verdenskrig er oversatt til 52 språk. Ifølge dansk Wikipedia er bøkene solgt i 53 millioner eksemplarer. Hazel døde i Barcelona i 2012, 95 år gammel.

1995: En terrorbombe gikk av utenfor en offentlig kontorbygning i sentrum av Oklahoma City. Den hjemmelagde, svært kraftige bomben var plassert i en leiebil som sto parkert utenfor bygningen. 168 mennesker mistet livet og nærmere 700 ble såret i eksplosjonen. Attentatet skjedde på toårsdagen for FBIs storming av hovedkvarteret til sekten Branch Davidian utenfor Waco i Texas. Timothy McVeigh, den høyreradikale survivalisten og golfkrigsveteranen som var hovedmannen bak attentatet, erklærte at bomben var en hevn for myndighetenes aksjon mot sekten. McVeigh ble dømt til døden og henrettet med giftsprøyte i juni 2001. Oklahoma City-bombingen var den dødeligste terroraksjonen på amerikansk jord inntil 11. september 2001.

2022: Verdens eldste menneske, 119 år game Kane Tanaka, døde i Fukuoka i det sørlige Japan. Tanaka var født i 1903, samme år som brødrene Wright foretok den første motordrevne flyvingen i menneskehetens historie. Hun hadde født fire barn og overlevd bl.a. paratyfoidfeber og kreft i bukspyttkjertelen. Tanaka tilbrakte det meste av sitt yrkesaktive liv med å drive en nudelbutikk i hjembyen Fukuoka. Hun levde som enke i 19 år, etter at hennes ektemann gjennom 71 år døde i en alder av 90 i 1993. Tanaka flyttet til et pleiehjem da hun var 115 år. Ifølge rapporter var hun fortsatt ved utmerket helse da hun rundet 118. Da hun omsider døde, var det gått 100 år siden hun giftet seg. Kane Tanaka er notert med den neste høyeste dokumenterte levealderen i historien, bare slått av franske Jeanne Calment (122 år).

(©NTB)

Annonse
Annonse
Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse