Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
31 august 2023 02:00
Del på Facebook

1888: 43 år gamle Mary Ann Nichols funnet med overskåret strupe i Buck’s Row i Londons Whitechapel-distrikt. Likfunnet innvarslet jakten på den mest myteomspunne personen i britisk kriminalhistorie, seriemorderen Jack the Ripper. Som om ikke London-politiet hadde nok med å jage The Ripper, var det mye som tydet på at også en annen forstyrret morder gikk løs i byen. Den såkalte «torsomorderen» fikk oppnavnet sitt etter funnene av fire kvinnetorsoer i og i umiddelbar nærhet av Themsen i årene 1887–1889. Avisene knyttet drapene til Jack the Ripper, men politiet hevdet hardnakket at ugjerningene var begått av en annen. Etterforskningen av de makabre mordene havnet fullstendig i skyggen av den høyprofilerte Ripper-saken. Som i tilfellet med hans mer berømte samtidige, har også torsomorderens identitet forblitt et mysterium.

1928: «Tolvskillingsoperaen» hadde premiere i Berlin. Musikalen var skrevet av Bertolt Brecht (tekst) og Kurt Weill (musikk), og var en bearbeidelse av briten John Gays «Tiggeroperaen» fra 1728. Historien om Mackie Kniven, Bule-Jenny, Peachum og de andre figurene i Londons underverden ble en braksuksess over hele Europa. Allerede i 1930 fikk stykket sin første norske oppsetning på Centralteatret i Oslo, og i løpet av fem år skal det ha blitt spilt 10.000 ganger på europeiske scener. Den første filmatiseringen kom i 1931. For det tyske naziregimet ble imidlertid «Tolvskillingsoperaen» for sterk kost. Kort etter maktovertakelsen i 1933 ble stykket forbudt, og både Brecht og Weill flyktet fra Tyskland.

1997: Prinsesse Diana omkom i en bilulykke i Paris, 36 år gammel. Prinsessens død og påfølgende gravferd ble en av klodens største mediebegivenheter i 1990-årene. Det er anslått at to og en halv milliard seere fulgte begravelsesseremonien i Westminster Abbey på TV. Den enorme publikumsinteressen medførte også et gjennombrudd for løpende nyhetsoppdateringer på internett, en tjeneste som ennå var på eksperimentstadiet i mediehus som BBC. Dekningen av prinsessens dødsfall har også fått mer kontroversielle utslag. I 2006 vakte det stor harme i Storbritannia da det italienske magasinet Chi publiserte et bilde av en døende Diana i bilvraket. Også den britiske tabloidavisen The Sun valgte å trykke bildet, men i en sladdet utgave.

(©NTB)

Annonse
Annonse
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse