Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
30 august 2023 02:00
Del på Facebook

1797: Forfatteren Mary Shelley ble født i London. Shelley var datter av filosofen Mary Wollstonecraft og gift med poeten Percy Bysshe Shelley. Hennes mest kjente verk er utvilsomt den gotiske skrekkromanen «Frankenstein» (utgitt anonymt i 1818), der hun forteller historien om en vitenskapsmann som skaper et monster. Ved siden av romaner som «Dracula» og «Dr. Jekyll and Mr. Hyde», har «Frankenstein» en selvskreven plass blant skrekklitteraturens klassikere. Shelleys øvrige forfatterskap er mindre påaktet, men omfatter både romaner, reiseskildringer og noveller. Av romanene kan nevnes den apokalyptiske fremtidsvisjonen «The Last Man» (1826), der handlingen er lagt til slutten av det 21. århundre, i en verden herjet av pest. Boken skal ha øvd stor innflytelse på blant andre science fiction-forfatteren H.G. Wells.

1918: «Mitt navn er Fanny Kaplan. I dag har jeg skutt Lenin.» Slik begynner den skriftlige erklæringen som anarkisten Fanny Kaplan avga til sovjetisk politi, etter at hun samme dag hadde avfyrt tre pistolskudd mot Vladimir Lenin. Sovjetlederen hadde nettopp holdt en tale i en fabrikk i Moskva da skuddene falt. To av kulene traff målet, og Lenin ble bl.a. påført en punktert lunge. Kaplan skal ha begått attentatet i protest mot det hun anså som et svik mot proletariatet fra det stadig mer diktatoriske bolsjevikpartiet. Den 28 år gamle kvinnen ble avhørt av hemmelig politi i tre døgn. Alle forsøk på å få Kaplan til å navngi eventuelle medskyldige falt på stengrunn, og hun ble henrettet ved skyting 3. september.

2022: Sovjetunionens siste statsleder, Mikhail Gorbatsjov, døde på et sykehus i Moskva etter lang tids sykdom. Gorbatsjov ble utnevnt til generalsekretær i det sovjetiske kommunistpartiet i 1985 og markerte seg omgående med sin liberalisering av sovjetisk økonomi, offentlighet og samfunnsliv. I utenrikspolitikken var han en talsmann for nedrustning og internasjonal avspenning. Mer enn noen annen enkeltperson bidro han til avslutningen på den kalde krigen og oppløsningen av Sovjetunionen i 1991. Mikhail Gorbatsjov ble kåret til «Man of the Year» av det amerikanske magasinet Time i både 1987 og 1989. I 1990 mottok han Nobels fredspris. Gorbatsjov ble 91 år gammel.

(©NTB)

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil
Annonse
Annonse

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse