Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
29 august 2023 02:00
Del på Facebook

1885: Ingeniøren og bilkonstruktøren Gottlieb Daimler tok patent på en innretning han kalte «Reitwagen» («ridevogn»). Farkosten, som for ettertiden har skaffet Daimler ry som oppfinneren av motorsykkelen, skilte seg fra sine dampdrevne forgjengere ved at den var utstyrt med forbrenningsmotor. Den 264 ccm store firetaktsmotoren kunne bringe doningen opp i en hastighet av elleve kilometer i timen. Designmessig er sykkelen blitt sammenlignet med et torturinstrument. Den originale Reitwagen-sykkelen gikk tapt i en brann som herjet Daimler-fabrikken i 1903, der også en rekke andre klenodier fra motorkjøretøyenes barndom ble ødelagt. Ifølge Wikipedia er seks kopier av Daimlers ur-motorsykkel blitt laget til utstilling i museer.

1915: Filmskuespillerinnen Ingrid Bergman ble født i Stockholm. Bergman skulle bli et av de store kvinnelige filmikonene i Hollywoods gullalder. Hun begynte skuespillerkarrieren som student ved Dramaten elevskole i Stockholm og spilte inn et titalls filmer i Sverige, før hun ble kontaktet av «Tatt av vinden»-produsenten David O. Selznick i 1939. Tre år senere fikk hun sitt store gjennombrudd mot Humphrey Bogart i «Casablanca». I løpet av få år spilte Bergman mot en forbløffende rekke av Hollywoods førsteelskere, som Gary Cooper («For Whom the Bell Tolls», 1943), Bing Crosby («The Bells of St. Mary», 1945), Gregory Peck («Spellbound», 1945) og Cary Grant («Notorious!», 1946). Hun vant den første av sine tre Oscar-priser i 1944 for hovedrollen i grøsseren «Gaslight». Ingrid Bergman døde av brystkreft på sin 67-årsdag i 1982.

1994: Oasis ga ut sitt debutalbum, «Definitely Maybe». Albumet skulle bli det mest hurtigselgende i britisk historie til da og gå unna i mer enn åtte millioner eksemplarer på verdensbasis. Det skulle også gjøre Oasis til et ledende navn i den såkalte britpop-sjangeren. «Definitely Maybe» fikk for det meste strålende kritikker, ikke minst i bandets hjemland, der plata ble hyllet som en erkebritisk motgift mot den amerikanske grunge-bølgen som hadde skyllet over USA og Europa. Allerede i oktober året etter var Oasis klare med oppfølgeren «(What’s the Story) Morning Glory», anført av singler som «Wonderwall» og «Don’t Look Back in Anger». Oasis' andre opus var det mestselgende albumet i Storbritannia på 1990-tallet.

(©NTB)

Annonse
Annonse
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse