Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
28 august 2023 02:00
Del på Facebook

1947: Alle de 28 passasjerene og besetningen på sju mistet livet da sjøflyet «Kvitbjørn» traff Lødingsfjellet ved Lødingen i Nordland. Ulykken skjedde i tett tåke, og ifølge rapporten fra havarikommisjonen var årsaken trolig feilnavigasjon. Det britiskproduserte flyet var av typen Short Sandringham og levert fra fabrikken i juni samme år. «Kvitbjørn» tilhørte Det Norske Luftfartsselskap (DNL) og var ett av fem slike fly som trafikkerte strekningen Oslo–Tromsø i årene fra 1947 til 1951. DNL markedsførte ruten som «Den flygende hurtigrute». Kvitbjørnulykken ved Lødingen var den største sivile flyulykken i Norge til da.

1957: Senatoren Strom Thurmond holdt en tale i det amerikanske senatet som varte i 24 timer og 18 minutter, uten pause. Talen var en bevisst forhalingstaktikk for å hindre en sak i å komme til avstemning, et fenomen kjent i amerikansk politikk under betegnelsen filibuster. Thurmond, som representerte delstaten South Carolina, holdt sin rekordlange filibustertale for å forhindre vedtaket av en lov som skulle gjøre det enklere for svarte amerikanere å stemme ved valgene. Senatorens utholdenhet kom ikke bare til uttrykk på talerstolen. Thurmond holdt plassen sin i senatet i 46 år og var den lengstsittende senatoren i amerikansk historie ved sin fratreden i 2003. Han var også den første til å runde 100 år mens han fremdeles var i tjeneste. Thurmond var medlem av det demokratiske partiet inntil 1964, da han meldte overgang til republikanerne.

1987: Startskuddet gikk for byggingen av Nord-Koreas høyeste bygning, Ryugyong Hotel. Kjempehotellet i hovedstaden Pyongyang skulle etter planen stå ferdig til 80-årsdagen til landets daværende leder, Kim Il-sung, i 1992. I stedet møtte byggearbeidene veggen etter fem år på grunn av svikt i den nordkoreanske økonomien. Etter 16 års stillstand ble arbeidene gjenopptatt i 2008 og eksteriøret omsider ferdigstilt. Likevel er den 330 meter og 105 etasjer høye kolossen aldri blitt fullført. Ifølge nordkoreanske kilder skal bygningen romme fem roterende restauranter og fra 3000 til 7000 rom (opplysningene spriker), men hotellet har så vidt vites aldri mottatt en eneste gjest. Utenfor Nord-Korea har den tomme, spøkelsesaktige bygningen fått oppnavnet «Hotel of Doom».

(©NTB)

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil
Annonse
Annonse

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse