Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
Terje Holm, fast skribent
Lokalhistorie
02 september 2024 10:00
Del på Facebook
Historiske «Nordstjernen» sitt siste hurtigruteanløp på havna i Kristiansund 21. mars 2012. Foto: Terje Holm
Historiske «Nordstjernen» sitt siste hurtigruteanløp på havna i Kristiansund 21. mars 2012. Foto: Terje Holm

Hurtigrutene har vært et fast innslag på havna i Kristiansund i over 100 år. MS «Nordstjernen» fra 1956 er en av hurtigrutene som har trafikkert lengst på havna. I mars 2012 hadde den sitt siste anløp av Kristiansund i rute som hurtigrute fra Bergen til Kirkenes.

«Nordstjernen» var en av de mange hurtigruteskipene som ble bygd etter andre verdenskrig. Den ble overlevert fra Blohm & Voss i Hamburg, Tyskland 24. februar 1956 og gikk i fast rute fram til 1994. Deretter ble den brukt som avløsningsskip i ruten fram til 2012.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

I sommerhalvåret gikk «Nordstjernen» i cruisetrafikk på Svalbard gjennom mange år. I 2006, da skipet hadde 50 års jubileum, hadde den seilt en distanse som tilsvarte 150 ganger rundt ekvator. «Nordstjernen» ble erklært verneverdig av Riksantikvaren i 2007 og fredet i desember 2012. Riksantikvaren sin begrunnelse for fredning var at «Nordstjernen» er «et utsøkt eksemplar av 1950 årenes skipsdesign, med sine tekniske og designmessige preg som strekker seg så langt tilbake som 1930-årene».

I 2012 ble «Nordstjernen» solgt til Vestland Classic og Indre Nordhordland Dampbåtlag for bruk som ekspedisjonsskip til Svalbard. Under første halvdel av 2013 ble Nordstjernen restaurert, og ført tilbake til slik hun var ny i 1956.

Reidar Berge fra Bergsøya, har tatt hånd om «Nordstjernen» som kaptein i rutene til Svalbard. Derfor har skipet hatt vinteropplag i Kristiansund i flere år fram til 2020.

Annonse
Annonse

Mange var møtt fram da «Nordstjernen» hadde sitt siste hurtigruteanløp i Kristiansund 21. mars 2012. Dette er en hurtigrute som har satt spor hos mange langs kysten gjennom alle disse årene. Musikkorpset Tempo spilte ved anløpet. Representanter fra Kristiansund og Nordmøre Havn overleverte en gave til kapteinen.

Mange hadde møtt opp på «Nordstjernen» sin siste tur. Det ble overrakt gaver fra havnevesenet og musikkorpset Tempo spilte. Foto: Terje HolmMange hadde møtt opp på «Nordstjernen» sin siste tur. Det ble overrakt gaver fra havnevesenet og musikkorpset Tempo spilte. Foto: Terje Holm

Litt av interiøret på historiske «Nordstjernen». Foto: Terje HolmLitt av interiøret på historiske «Nordstjernen». Foto: Terje Holm

«Nordstjernen» pynter opp ved Nordmørskaia i vinteropplag i Kristiansund i 2019. Foto: Terje Holm«Nordstjernen» pynter opp ved Nordmørskaia i vinteropplag i Kristiansund i 2019. Foto: Terje Holm

Annonse
Annonse
Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.
  • Denne kommentaren er avpublisert.
    Bergtor Roald Opsett · 8 dager siden
    Seilte som deksgutt, sommer 1969. Gode minner, og spesielle minner. 
    Deksstilling passet ikke for meg. Sommer 1975, seilte jeg som Motormann på MS Lofoten. Med gode kolega og Maskinsjef Andersen. Mine beste minner som sjømann. 
  • Denne kommentaren er avpublisert.
    Gunstein Ildjarnstad · 12 dager siden
    MS Nordstjernen har i dag sitt aller siste anløp i Longyearbyen før hun skal pensjoneres. 100 lokale svalbardianere blir med på en siste reise.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse