Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Terje Holm, fast skribent
Lokalhistorie
04 september 2024 10:00
Del på Facebook
Hurtigruten «Lofoten» møter sundbåten «Angvik» på havna i Kristiansund i mai 2017. Foto: Terje Holm
Hurtigruten «Lofoten» møter sundbåten «Angvik» på havna i Kristiansund i mai 2017. Foto: Terje Holm

Hurtigruteskipet «Lofoten» fra 1964 har satt sitt preg på havna i Kristiansund i 55 år. Dette var den tolvte av de nybygde hurtigrutene etter krigen.

«Lofoten» ble overlevert fra Akers Mekaniske Verksted i Oslo i februar 1964 til Vesteraalens Dampskibsselskap. Skipet gikk i fast rute fram til 2002. Etter mindre ombygninger med nye krav til sikkerhet, ble «Lofoten» satt i rute igjen senere dette året. «Lofoten» var da det siste hurtigruteskipet i ordinær rutetrafikk fra etterkrigsflåten og gikk i fast rute fram til sommeren 2019.

Annonse
Annonse

«Lofoten» har blitt modernisert og oppgradert flere ganger. I 2001 ble skipet erklært verneverdig av Riksantikvaren. I 2015 fikk «Lofoten» tilbake VDS sine skorsteinsfarger og baugrosetter, slik som ved overleveringen i 1964. Interiøret ble også restaurert tilbake til 1964.

I 2020 kunne «Lofoten» ikke tilfredsstille de nye kravene til universell utforming. I november ble det historiske hurtigruteskipet solgt til Maritim videregående skole Sørlandet og har blitt skoleskip. Den originale motoren er fortsatt i drift og har gått en distanse hvor den har krysset Polarsirkelen 3.000 ganger.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

I mars 2024 inviterte Sørlandets maritime videregående skole besøkende for å feire skipets 60 årsjubileum. Vi får håpe historiske «Lofoten» kan bli tatt vare på i mange år framover som skoleskip.

«Lofoten» som ny i 1964. (Bilde fra Wikipedia)«Lofoten» som ny i 1964. (Bilde fra Wikipedia)

To historiske hurtigruter på havna i Kristiansund i mai 2017. «Nordstjernen» i opplag ved Nordmørskaia og «Lofoten» i rute ved Devoldholmen. Foto: Terje HolmTo historiske hurtigruter på havna i Kristiansund i mai 2017. «Nordstjernen» i opplag ved Nordmørskaia og «Lofoten» i rute ved Devoldholmen. Foto: Terje Holm

«Lofoten» sin siste tur i rute som hurtigrute på havna i Kristiansund 9. juni 2019. Foto: Terje Holm«Lofoten» sin siste tur i rute som hurtigrute på havna i Kristiansund 9. juni 2019. Foto: Terje Holm

Annonse
Annonse
Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse