Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
27 august 2023 02:00
Del på Facebook

1955: Den første utgaven av Guinness rekordbok («Guinness Book of Records») kom ut i London. Ideen til boka var unnfanget av Sir Hugh Beaver, direktøren for det irske Guinness-bryggeriet, som under en jakt kom opp i en hardnakket diskusjon om hvilken rovfugl som er den raskeste flygeren i Europa – heilo eller skotsk lirype (svaret er heilo). Det slo Beaver at lignende diskusjoner måtte pågå i puber og hjem nesten daglig, men at det manglet et referanseverk som kunne gi autoritative svar. I 1954 fikk han laget en prøveutgave av rekordboka som ble trykket i 1000 eksemplarer og gitt bort i reklameøyemed. Ideen fenget, og i 1955 ble en ny, offisiell utgave lagt ut for salg i god tid til julehandelen. Boka gikk rett til topps på den britiske bestselgerlisten. 68 år senere kommer Guinness rekordbok årlig ut i 100 land og på 23 språk, ifølge Wikipedia.

1965: Den sveitsiske arkitekten Charles-Edouard Jeanneret, bedre kjent under kunstnernavnet Le Corbusier, døde under en svømmetur i Middelhavet. Dødsårsaken var trolig hjertesvikt. Le Corbusier huskes som en av det 20. århundres mest innflytelsesrike arkitekter og byplanleggere. Med sine ideer om enkelthet og åpenhet, og vektleggingen av prinsippet om at formen følger av funksjonen, ble han en sentral skikkelse innenfor funksjonalismen. Etter 2. verdenskrig ble han sterkt kritisert for å ha støttet Vichy-regimet i Frankrike under den tyske okkupasjonen. Hans enestående posisjon i arkitekturen var likevel ubestridelig. Blant hans mange slående bygninger er kapellet Notre-Dame-du-Haut i den franske byen Ronchamp, fullført i 1955. Le Corbusier ble 77 år gammel.

1967: Brian Epstein døde i London. Epstein er én av flere personer som i årenes løp er blitt utropt til «Den femte Beatle». Han var formelt manager for The Beatles fra januar 1962 og er blitt tilskrevet mye av æren for gruppens globale gjennombrudd i tiden som fulgte. Ifølge Beatles-biograf Bob Spitz hadde Epstein blant annet stor innflytelse på bandets image. Manageren skal ha bekymret seg over kvartettens uflidde ytre og deres vaner med å røyke, drikke og småknuffe på scenen. Under Epsteins ledelse ble de forvandlet til et sobert orkester i like dresser, som avsluttet konsertene med et bukk. Brian Epstein døde av en medikamentoverdose, 32 år gammel. John Lennon uttalte senere at hans død markerte begynnelsen til slutten for The Beatles.

(©NTB)

Annonse
Annonse
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse